Portada » Quiénes somos
Denunciamos el racismo en todas sus formas y espacios. Ofrecemos atención legal y acompañamiento psicosocial.
Hacemos presión institucional para impulsar políticas públicas que busquen una justicia social real.
Promovemos el cambio de conciencias y la transformación social a través de la denuncia pública, campañas de sensibilización y acciones formativas.
L’enfocament que predomina de la immigració s’orienta des d’una perspectiva economista i policial i s’articula en base a un discurs obsessionat per la seguretat, on es considera les persones com a mera mà d’obra, obviant la seva condició de ciutadans i ciutadanes. Aquesta perspectiva alimenta i legitima el racisme institucional.
Entenem per racisme institucional la discriminació i la segregació, executades des de les institucions de l’Estat en base a tres eixos:
La construcció d’un apartheid jurídic que estableix dues categories de ciutadania.
El disseny de polítiques migratòries que vulneren els drets fonamentals de les persones.
El manteniment de fronteres que han estat creades amb l’única funció de filtrar, de discriminar, entre els considerats mereixedors del dret a la mobilitat i els no mereixedors, entre els privilegiats i els des-privilegiats.
La invisibilitat de tal injustícia a l’agenda política.
És de cabdal importància acabar amb el racisme d’Estat i denunciar el manteniment d’un sistema injust i excloent, que no desenvolupa polítiques reals d’integració i que es regeix per una llei d’estrangeria que genera ciutadanes de segona.
El racisme es reprodueix dins la societat però mai es redueix a una discriminació o agressió individual. El racisme entre grups socials només és un símptoma del racisme institucional vigent. L’anomenat racisme social s’usa per a descriure la segregació racista que té lloc a l’esfera quotidiana.
El racisme d’Estat n’és la primera causa instigadora: si s’empara la vulneració de drets, el racisme social roman impune. No podem concebre’ls separats, perquè no són més que dues cares d’un mateix problema.
La manera més efectiva de combatre el racisme social consisteix, precisament, a enfrontar-se a la manca de l’Estat social i l’existència de desigualtats cada vegada més marcades. Cal seguir denunciant la pobresa i l’exclusió social, com a realitats estructurals, que mai no han tingut en la immigració la seva raó de ser.
En 1989 nació SOS Racisme Catalunya para incidir en la construcción de un modelo de sociedad justo. El contexto político y social ha cambiado mucho durante estos años, pero el objetivo inicial sigue vigente.
Desde finales de los años 90, SOS Racismo ha caminado con paso firme hacia la construcción de una sociedad justa en la que el racismo no tengan cabida.
Pero los hechos y la forma de actuar se ha mantenido a lo largo del tiempo: independencia, denuncia, incidencia y sensibilización, han sido (y son) los rasgos que definen a la entidad.
En esta página encontrará pedazos de esta historia que estamos construyendo desde 198