#NOTÍCIA: Activistes i víctimes de racisme, debaten sobre la discriminació

El passat dijous 1 d’octubre es va celebrar a l’Espai Contrabandos del Raval la presentació i el debat sobre les víctimes de racisme, prenent com a base les conclusions dels informes sobre el racisme a Catalunya i a l’Estat espanyol, així com l’estudi del perfil de víctimes del racisme, fet a partir de les dades recollides als casos del Servei d’Atenció i Denuncia de SOS Racisme.

Us resumim les principals conclusions del debat.

A partir de l’exposició de l’Alba Cuevas i l’Alícia Rodríguez, directora de SOS Racisme i responsable del SAiD respectivament, es van exposar les característiques de les persones que acudeixen a l’organització per denunciar racisme: en la seva majoria, segons van explicar, són homes amb situació regular (fins i tot molts amb nacionalitat espanyola), molts d’ells amb estudis superiors. És a dir, amb una situació social estable. Durant el debat amb els assistents a l’acte, alguns d’ells van opinar que aquest fet era degut a la manca de confiança de moltes víctimes del racisme en les autoritats. S’estima que entre un 80 i un 90% dels casos de racisme no són denunciats. En el cas de les persones que s’apropen al SAiD per informar d’una discriminació viscuda, el 35% finalment decideixen no continuar amb el procés de denúncia.

Participants al debat a l'Espai Contrabandos
Participants al debat a l’Espai Contrabandos

Un altre concepte que es va tractar durant el debat és el de la invisibilització del racisme, pel qual molts actes xenòfobs no són percebuts com a tals, per la qual cosa no són denunciats.

L’estudi conclou que la majoria de casos de racisme denunciats per les víctimes són policials i de l’administració. Els assistents van valorar de manera especialment negativa aquest fet, ja que dins de la gravetat de qualsevol discriminació racista, encara ho és més quan és exercida per les institucions que en teoria han de protegir els ciutadans d’aquest tipus d’actes. Fet que, a la vegada, incrementa la desconfiança de les víctimes en el sistema que fa que no es denunciïn els fets, com comentàvem anteriorment.

Durant l’acte es va projectar un vídeo amb el testimoni d’un dels casos de racisme atesos pel Servei d’Atenció i Denuncia de SOS Racisme.

CQQjpBqWgAAm22rL’acte també va acollir la inauguració del l’exposició del col·lectiu de fotoperiodisme RUIDO Photo, on diverses víctimes de racisme exposen les seves experiències. L’exposició es podrà visitar al mateix Espai Contrabandos fins el divendres 9 d’octubre. Posteriorment es programarà la seva instal·lació a diferents espais.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes