Actuacions policials irregulars amb manters

El SAiD (Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme) ha identificat un esquema d’actuació que es repeteix constantment entre agents de policia i venedors ambulants no autoritzats. La gràfica que acompanya aquest article exemplifica el típic esquema d’actuació amb accions irregulars que vulneren els drets d’aquestes persones i criminalitzen el col·lectiu:
  1. Intervenció policial al carrer, motivada per la propia venda o per una actuació per perfil ètnic.
  2. Si el venedor té material, se li requisa.
  3. Es tramita una denúncia (falta o delicte, depen els casos) contra el venedor.
  4. En ocasions, aquesta situació es veu agreujada per una agressió o abús per part de l’agent policial. Del 2010 a 2015, el SAiD ha portat 32 casos de manters que havien rebut agressions o abusos per part de la policia local de Barcelona. Només en el 2015, es van rebre 12 casos nous.
  5. Altres ocasions es dóna una acusació falsa que justifica la seva detenció. Des del SAiD s’identifiquen atestats policials realitzats per justificar l’actuació policial, contraris al relat dels manters, però que la pressumpció de veracitat dels agents afavoreix. En moltes ocasions, la detenció és posterior al moment dels fets, mitjançant identificació fotogràfica o en altres actuacions posteriors.

La combinació entre la desprotecció que suposa la irregularitat administrativa d’algunes persones que realitzen venda ambulant, la presumpció de veracitat que se li dóna a un agent policial i els elements racistes que impregnen les actuacions, es genera un marc que dóna peu a unes relacions desiguals. Els treballadors i treballadores de la venda ambulant no autoritzada són vulnerables i susceptibles de patir abusos i agressions per part de les autoritats, en aquest cas, policials.

Esquema actuació abús amb manters
Esquema d’actuació identificat als casos del SAiD. Font: Estat del racisme 2015. Informe Anual

#AixòésRacisme perquè el col.lectiu de manters està format en gran part per persones immigrades, que utilitzen aquesta feina com a mode de supervivència ja que la Llei d’Estrangeria no els permet treballar de manera regular.
#AixòésRacisme perquè es produeixen múltiples identificacions per perfil ètnic, detencions policials basades només en el color de la pell.
#AixòésRacisme perquè es realitzen actuacions policials amb els manters aplicant la Llei d’Estrangeria quan convé, amb el posterior tancament al CIE o omplint vols de deportació.
#AixòésRacisme perquè el SAiD només accepta i defensa casos en els que hi ha una explícita manifestació racista, i només el període de 2015 van haver-hi 12 casos nous. Tenint en compte que 4 de cada 10 persones que arriba al SAiD no denúncia, i les que n’hi ha que desconeixen els seus drets o institucions que els poden donar suport, com SOS Racisme, creiem que aquests 12 són només la punta de l’iceberg.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18