Augmenten dramàticament el nombre de denúncies rebudes relatives a presumptes agressions i abusos dels Mossos d'Esquadra

L’Oficina d’Informació i Denúncies de SOS RACISME CATALUNYA ha registrat durant els sis primers mesos de la seva activitat 2006, un total de 14 casos de presumptes agressions i abusos per part d’agents de Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona. El darrer cas, denunciat a la nostra entitat per un jove ciutadà d’origen magrebí, és el número 14.
El jove O.B. va ser agredit per un grup de quatre desconeguts la tarda del passat dia 14 de juny a Barcelona, concretament a la sortida de la parada de METRO de Llacuna. A causa de l’agressió, el jove O.B., que anava sol, va patir hemorràgies i hematomes per tot el cap, el coll i la cara, dislocació del polsar de la mà dreta, policontusions per tot el cos i una possible fractura cranial. El jove O.B. estava estès a terra quan van arribar dos agents de Mossos d’Esquadra que, enlloc d’auxiliar-lo i cridar una ambulància, van decidir registrar-lo, emmanillar-lo i deixar-lo dins el cotxe durant més de 30 minuts. El jove O.B. assegura que després de demanar diverses vegades auxili a crits, l’agent de policia es va adreçar cap a ell, li va colpejar a la cara mentre li deia “Cállate moro de mierda”, expressió que O.B. assegura va escoltar més d’una vegada. Acte seguit va ser dut a un hospital que no recorda i d’on no hi ha informes mèdics, doncs no se’l va atendre i als 15 minuts d’haver arribat, els agents van decidir que no esperarien més i es van endur al jove O.B. cap a la comissaria on va estar tota la nit i el matí de l’endemà. Durant tot aquest temps, O.B. no va rebre l’atenció mèdica que va necessitar. La tarda del dia 15 va ser posat en llibertat, sol i necessitat d’ajuda mèdica urgent. Així, va contactar amb la seva treballadora social, que només veure’l va trucar a una ambulància. Urgentment, va ser traslladat a l’Hospital del Mar i posteriorment a l’Hospital de la Vall d’Hebrón.
El jove O.B. que ha denunciat aquests fets jurídicament. SOS Racisme el representarem jurídicament durant tot el procés, al mateix temps que hem demanat una investigació dels fets al Síndic de Greuges, a la Direcció General de Seguretat Ciutadana i a la mateixa comissaria de Sant Martí. Des de l’OdID hem valorat que hi ha prou indicis per pensar que es tracta d’un altre cas greu de racisme relacionat amb l’abús policial.
En els 14 casos rebuts, SOS Racisme hem demanat investigacions mitjançant el Síndic de Greuges i contactes amb les comissaries, i tots els usuaris excepte dos s’han mostrat disposats a presentar denúncia jurídica per aquests fets, sota la representació jurídica de la nostra entitat.
Actualment, els casos de presumptes agressions de part d’agents de Mossos d’Esquadra representen més del 80% del total de casos d’agressions i abusos dels cossos de seguretat. Cal recordar que aquest augment tant espectacular de casos coincideix amb el desplegament d’aquest cos policial a la ciutat de Barcelona.
SOS RACISME creiem que fets com els relatats pels usuaris que han acudit al nostre servei no tenen cabuda dins un sistema democràtic que ha signat la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això demanem un seguit de mesures per tal de prevenir i controlar fets com els que hem relatat. Aquest seguit de mesures ajudarien a prevenir i detectar situacions d’abús policial.

  • Que es respectin els temps de detenció, entenen que el màxim temps de detenció –72 hores-, només hauria de ser aplicat en casos on la posada en llibertat del detingut pugui representar una amenaça per a la resta de la població, però mai quan l’acusació consisteix en unes faltes per desobediència a l’autoritat o falta de respecte deguda a agents de l’autoritat. Freqüentment, els temps de detenció són clarament excessius.
  • Que els detinguts tinguin coneixement dels seus drets, i dels motius pels quals han estat detinguts, donat que hem detectat casos on no s’ha donat aquesta informació tot i ser un protocol de compliment obligatori.
  • Que s’instal·lin càmeres de seguretat a les sales d’interrogatori, cel·les, calabossos i micròfons dins els vehicles patrulla, per tal de poder detectar possibles actuacions irregulars. També haurà d’existir un sistema que no permeti la manipulació dels enregistraments i la posada automàtica a disposició dels jutjats d’aquests enregistraments en els casos on existeixi una denúncia judicial per maltractaments.
  • Que es recordi als agents la obligatorietat a l’hora d’identificar-se quan un ciutadà ho requereixi i que el número d’identificació dels agents estigui a un lloc més visible, com ara el casc o la gorra, i no al pit, amb un sistema que actualment permet als agents treure-se’l i amagar-lo quan ho desitgin. A la majoria de casos detectats, l’agent s’ha negat a identificar-se, pel que els presumptes agredits han memoritzat la matrícula del vehicle patrulla.
  • Que s’intensifiquin i endureixin els sistemes de control i investigació interns del cos policial, per tal de poder detectar aquests tipus de pràctiques d’una manera efectiva.
  • • Que els departaments d’afers interns dels cossos policials siguin realment independents dels processos jurídics, doncs aquestes investigacions internes queden sistemàticament suspeses quan els fets s’han denunciat jurídicament, i supeditades a la publicació de les sentències

SOS Racisme Catalunya
Barcelona, 29 de juny de 2006

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes