Recollirem el rebuig social contra els CIE: pengeu a les xarxes una fotografia mostrant la vostra acusació amb l’etiqueta #JoAcuso. El dia de la concentració, també es mostraran totes les acusacions mostrant els cartells al judici.
[NOTA DE PREMSA] Les entitats que formem la plataforma Tancarem el CIE* us volem informar que el proper dissabte 30 de gener celebrarem un Judici Popular contra el Centre d’Internament per a persones estrangeres (CIE) de Barcelona. La societat en general, entitats de defensa de drets humans, socials, veïnals i sindicals, estan convocades a participar en aquesta acció.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és manifestar, un cop més, la pressió social contraria als CIE i fer arribar a les institucions l’exigència de tancament d’aquests centres vulneradors de drets. En el cas concret del CIE de Barcelona que actualment es troba tancat per obres, demanar que no torni obrir les seves portes. Tanmateix, volem exigir a les institucions el compliment dels seus compromisos de lluita contra el CIE.
Què és un Judici Popular
Un Judici Popular és un exercici de denúncia i memòria dut a terme per la societat civil. Històricament, ha estat utilitzat com una resposta de la ciutadania davant un context repressiu o vulnerador de drets fonamentals.
És de caràcter no governamental, organitzat i executat per la societat civil, on s’hi examinen les causes de la violació dels drets fonamentals dels pobles, es determina si efectivament han estat violats els drets i finalment es denuncien els autors de les vulneracions davant l’opinió pública.
La seva missió és promoure el respecte als drets fonamentals dels pobles, les minories i els individus, per tal de construir una legislació que protegeixi aquests drets.
Altres experiències de Judicis Populars són el del 15M contra La Caixa realitzat a Barcelona (vídeo) i els més reconeguts internacionalment, els Tribunals Permanents dels Pobles (TTP) que beuen de l’experiència del Tribunal Russell.
Per què fem un Judici Popular
Davant una vulneració de drets tan flagrant com suposen els CIE, i en un context de justificació institucional d’aquestes vulneracions versus l’atac i retallada als drets de les persones, considerem que la societat s’ha d’empoderar i portar a judici aquestes violacions de drets.
Serà un acte ple de contingut, no només simbòlic, que recollirà les aportacions de persones expertes i testimonis de persones internes al CIE. A més a més, durant el Judici Popular, les entitats i persones que hi participin, tindran l’oportunitat de manifestar el seu rebuig i la seva condemna.
Ciber-campanya #JoAcuso
Per recollir el suport i les aportacions de la ciutadania s’engega la campanya #JoAcuso: les persones que desitgin participar poden enviar la seva acusació mitjançant les xarxes socials amb l’etiqueta #JoAcuso. Convidem a les persones a fer-ho mitjançant una fotografia que reculli el text, un cartell que també es podrà utilitzar el dia del Judici quan es mostrin tots els missatges en el moment de l’acusació.
La ciber-campanya començarà el dilluns 25 de gener.
Quin paper poden tenir els mitjans de comunicació
En l’objectiu dels Judicis Populars és cabdal la denúncia dels agents que han perpretat les vulneracions de drets. Per aconseguir-ho és molt important que els mitjans de comunicació es facin ressò de l’acte, el seu contingut i, especialment, la sentència.
Per altra banda, és molt important la participació de la ciutadania. Tota acció de difusió de la convocatòria pel 30 de gener ens ajudarà a donar a conèixer l’acte i arribar al màxim número de persones possible.
Per aconseguir-ho, les entitats convocants estem obertes a realitzar accions de col·laboració amb els mitjans, facilitant informacions en mida del possible. No dubteu posar-vos en contacte amb nosaltres per gestionar-ho.
*Tancarem el CIE és una plataforma impulsada per SOS Racisme Catalunya, la Fundació MigraStudium i el moviment Tanquem els CIEs, i formada actualment per més de 165 entitats i més de 1.300 persones que donen suport.