Com podem actuar davant una discriminació racista?

De vegades ens trobem davant de situacions que dubtem si són discriminacions racistes o no. D’altres, tot i tenir-ho clar no sabem com actuar. En aquest article intentem donar alguns consells perquè el més important, és no quedar-nos de braços creuats.


Les situacions racistes són un atac a la dignitat i als drets de les persones. Algunes vegades són visibles per tothom. Altres, ens passen desapercebudes. Perquè no les veiem, perquè no les denunciem o perquè les hem assumit i normalitzat.
Racisme és quan a la teva veïna la insulten al metro per portar mocador… Racisme és quan al teu amic dominicà la policia li demana la documentació al carrer sense cap raó… Racisme és quan no et deixen entrar a la discoteca perquè ets negra/e… Racisme és quan una noia gitana és discriminada a una oficina municipal… Racisme és quan et menyspreen a la feina per no ser “d’aquí”… Racisme es quan reps insults racistes a les xarxes socials
La invisibilització del racisme és un dels problemes més greus que ens trobem a la societat si volem que sigui justa i igualitària. I per trencar amb això cal posar-hi eines.

Què pots fer tu?

Si veus una situació de racisme, si pots, no passis de llarg. Sense posar en perill la teva pròpia seguretat, tingues en compte que és important tenir testimonis dels fets, així que la teva versió pot ser de gran utilitat a la persona que ho està patint.
Quan puguis, apropa’t i fes-li saber que estàs allà, demana-li si necessita ajuda o ofereix-li el teu testimoni si el necessita.
Si estan assetjant a una persona a un lloc públic, pots posar-te al seu costat, donar-li conversa i fer saber a la persona assetjadora que no t’agrada el que està fent. Un petit gest pot ser de gran ajuda.

Guia Il·lustrada de com actuar davant un acte islamòfob, de l'artista Maeril (Marie-Shirine Yener)
Guia il·lustrada de l’artista Maeril (Marie-Shirine Yener)

 
Si es tracta d’una agressió violenta o sempre que consideris que és necessari, pots avisar a la policia trucant al 112 (telèfon d’emergències a Catalunya).
Si has patit una situació de racisme o discriminació (o si la vols comunicar com a testimoni), tingues en compte que denunciar és el primer pas per acabar amb aquestes situacions.
És important que quedi constància:

  • Recull tota la informació possible (data, hora, lloc, …)
  • Fixa’t bé en qualsevol detall que pugui ser important (el físic, la roba, símbols com tatuatges o altres)
  • Demana, quan sigui possible, fulls de reclamació, rebuig, etc. i queda’t amb una còpia
  • Demana ajuda als possibles testimonis
  • Hi ha càmeres que hagin pogut gravar els fets? Algú amb mòbil o tauleta?
  • Si has patit lesions, sol·licita un informe mèdic el més aviat possible

I amb totes aquestes dades…

On pots denunciar?

El SAiD té 25 anys d’experiència atenent casos de racisme. Més de 8.000 persones han acudit al nostre servei buscant informació o acompanyament en la resolució d’una situació de racisme. El servei està format per professionals especialitzats en la defensa dels drets humans que t’atendran de manera gratuïta. Més informació i contacte amb el servei a la pàgina del SAiD.
Recorda: davant el racisme, ACTUA!

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa