Des de Prouracisme.org volem commemorar el Dia de l’Holocaust, la liberalització dels camps de concentració on es va realitzar el genocidi sistemàtic de jueus comès a Alemanya sota el règim nazista durant la Segona Guerra Mundial. Aproximadament sis milions de jueus van ser assassinats entre el 1939 i el 1945.
La resolució de Nacions Unides insta a tots els Estats membres a elaborar programes i activitats educatives que inculquen a totes les generacions, actuals i futures, valors que evitin possibles actes de genocidi. A més a més del caràcter memorial, la institucionalització del Dia de la Memòria té com a meta que les generacions més joves tinguin la oportunitat de conèixer i reflexionar sobre la destrucció que va suposar l’Holocaust i apropar històries vitals d’aquells que el van patir.
Auschwitz commemora els 65 anys
Aquest any, 150 víctimes de l’Holocaust es van concentrar en el terreny d’Auschwitz per a commemorar el dia que l’Exèrcit rus va alliberar el camp de concentració i extermini nazi més important, situat a 60 quilòmetres de Cracòvia (Polònia).
De les desenes de milers de presos que hi havia al camp un parell de mesos abans que fos alliberat, els soldats russos amb prou feines en van trobar 7.500 amb vida. Davant de la pèrdua progressiva de testimonis vius, l lema de l’ONU per a aquest aniversari, considerat internacionalment com el de Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, va ser L’herència de l’esperança.
Una mica d’història
El dia 9 de novembre de 1938 va ser l’inici de la “Solució Final” o de l’Holocaust, l’operació per a exterminar tots els jueus d’Alemanya, degut a que, segons deia el Fürher -Adolf Hitler- eren el problema del país i no mereixien viure per inferiors.
Durant l'Holocaust, uns sis milions de jueus (al voltant d'un terç de la població jueva mundial de l'època) foren exterminats. En alguns casos van desaparèixer comunitats senceres, entre elles la important comunitat jueva de Polònia (de més de tres milions de membres) i la comunitat sefardita de Salònica, Grècia.
Les causes de la destrucció dels jueus europeus, segons Hilberg, i a partir d’unes xifres globals de morts a la part baixa (5.100.000), s’agrupen en tres àmbits:
-
En els guetos i per privacions: més de 800.000.
-
Afussellats: uns 1.400.000.
-
En els camps : 2.900.000 (dels quals 2.700.000 a les cambres de gas).
Negació de l’Holocaust
Aprofitant la ocasió, des de Prouracisme.org condemnem a tots aquells que s’atreveixen a negar aquesta massacra contra els jueus. L’apologia pública i la negació de l’Holocaust, de crims contra la humanitat o de genocidis reconeguts per tribunals internacionals és un delicte a tota la Unió Europea (UE). També la incitació a la violència per motius de raça, religió o origen ètnic.
Links relacionats