#COMUNICAT: Cas Albiol, vist per sentència. Una oportunitat per condemnar el discurs de l’odi

L'entrada a la Ciutat de la Justícia el dia del judici. Autoria: Daniela Frechero.

[a sota en castellà]
Ahir es va jutjar en Xavier García Albiol, alcalde de Badalona (PP), acusat per SOS Racisme Catalunya i la Fiscalia pels delictes d’instigació a l’odi i la discriminació i injúries contra col•lectius. Un cas que començà l’abril del 2010, quan va repartir uns fulletons per alguns barris de Badalona on es vinculava delinqüència, incivisme i inseguretat al col•lectiu gitano-romanès, i va fer declaracions a nombrosos mitjans de comunicació, insistint en les mateixes acusacions.
Des de SOS Racisme, que exercim d’acusació popular, valorem molt positivament haver arribat a celebrar el judici, després d’un procés de 3 anys durant el qual s’ha arxivat el cas fins a dues vegades. Seure a en Xavier García Albiol al banc dels acusats perquè hagi de justificar la seva acció davant el jutge, és una fita que esperem que posi alerta a la resta de polítics sobre el límit de la llibertat d’expressió i que no tot s’hi val per guanyar vots.
Òbviament, la sentència reforçarà o no aquest missatge. I des de l’entitat esgotarem totes les vies possibles, recorrent l’absolució de l’acusat, si aquesta es donés.
Respecte el judici volíem destacar:

  • La llibertat d’expressió és un dret fonamental que cal garantir, però té un límit. I aquest comença en el moment que s’ataca el dret a la dignitat i l’honor d’un col•lectiu, o quan el discurs que es fa esdevé discurs de l’odi, instigador a la discriminació i la violència.
  • El discurs de l’odi i les injúries no té escala de valors. No és més greu que aquest discurs es difongui des d’una llibreria neonazi que des d’un partit polític de tradició democràtica. Al contrari, defensem que com a càrrec públic –que a més busca l’alcaldia d’un municipi-, l’acusat té una responsabilitat vers la ciutadania i vers els discursos que difongui entre aquesta.
  • El fet que aquestes acusacions es donessin durant la pre-campanya electoral no les justifica, ans el contrari. Sentències del Tribunal de Drets Humans europeu determinen que les conseqüències del discurs racista són encara més greus quan es dóna en campanya electoral, i que el rèdit que es pugui obtenir no ho justifica.
  • Rebutgem rotundament les acusacions de judici polític. La motivació de l’acció de SOS Racisme és sempre la defensa dels drets humans per l’eradicació del racisme i la xenofòbia. 25 anys d’història demostren la nostra independència política, sense cap lligam a partits o formacions polítiques.
  • Les declaracions racistes i xenòfobes de l’acusat no són puntuals ni han estat provocades pels mitjans de comunicació, són part de la seva estratègia política. Tot i que l’acusació recull una sèrie de declaracions dins un període concret, es poden trobar molts exemples abans i després. I tenint en compte l’experiència als mitjans de comunicació d’en García Albiol, que fins i tot participa de tertulià en diversos programes i es pot considerar un personatge mediàtic, no és creïble que l’allau de peticions de mitjans el poguessin afectar.
  • El suport del partit i el rebuig de la ciutadania. Volem posar de relleu el fet que aquestes accions i discurs, totalment repudiable, no són fets aïllats dins el Partit Popular. Ja que comptem amb el suport de la direcció del partit polític, tal i com van demostrar ahir a l’Alberto Fernández Díaz (PPC Barcelona) i Alicia Sánchez Camacho (presidenta PPC), acompanyant-lo durant el judici. I com han fet en nombroses ocasions aquests anys. Per una altra banda, el rebuig de la ciutadania. Aquests darrers dies hem rebut el suport de moltes associacions d’arreu de Catalunya, també de Badalona,; així com també de persones a títol individual, que ens encoratjaven a seguir lluitant contra el racisme i defensant la igualtat de drets.

"Justícia i Convivència" a l'Ateneu Sant Roc. Santiago Vidal, Alba Cuevas i Anna Vicente a la taula de ponents.

Per altra banda, volem destacar un acte important i simbòlic que va retenir lloc el vespre abans del judici. La societat badalonina es va organitzar per demostrar el seu rebuig a aquest discurs racista, i va omplir la sala d’actes de la Fundació Ateneu Sant Roc de veïns i veïnes del barri i entitats socials en l’acte “Justícia i convivència. Quin paper té la justícia en la cohesió social”. Es va comptar amb les intervencions del jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona, Sr. Santiago Vidal, i les portaveus de les entitats Badalona som totes i tots, Anna Vicente, i SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas. Finalitzant l’activitat amb l’actuació del músic badaloní, Cesc Gil.
Tanmateix, han donat suport al manifest “Discurs racista, no en el nostre nom!” més de 160 persones a nivell individual, 39 associacions i 6 entitats de segon grau, que agrupen més de 3.400 entitats en total.
[CASTELLANO]
Ayer fue juzgado el Sr. Xavier García Albiol, alcalde de Badalona (PP), acusado por SOS Racisme Catalunya y la Fiscalía, por los delitos de instigación al odio y la discriminación y por injurias contra colectivos. Un caso que empezó el pasado abril de 2010, cuando el Sr. Albiol repartió unos folletos en algunos barrios de Badalona en lo que se vinculaba delincuencia, incivismos e inseguridad con el colectivo gitano rumano; y las declaraciones a los medios de comunicación que hizo los días posteriores con las mismas acusaciones.
Desde SOS Racisme, que ejercemos de acusación popular, valoramos positivamente haber llegado a la celebración del juicio, pues ha sido un proceso largo, 3 años, en el que se ha archivado el caso hasta dos veces. Ayer el Sr. Albiol se sentaba en el banco de los acusados para justificar su actuación ante el juez; siendo un hito que esperamos que ponga en alerta a la resta de partidos políticos sobre el límite de la libertad de expresión, y que no todo se vale para ganar votos.
Obviamente, la sentencia reforzará o no este mensaje. Eso sí, des de la asociación agotaremos todas las opciones, recurriendo la absolución del acusado si fuera necesario.
En relación al juicio de ayer manifestamos:
La libertad de expresión es un derecho fundamental que es necesario garantizar, pero tiene un límite. Y éste empieza en el momento en que se ataca el derecho a la dignidad y al honor de un colectivo, o cuando un discurso se convierte en discurso del odio, instigador de la discriminación y de la violencia.
El discurso del odio y las injurias no es una cuestión de escalera de valores. No es más grave que este discurso sea difundido desde una librería neonazi o desde un partido político de tradición democrática.
Al contrario, consideramos que como cargo político, que además busca obtener la alcaldía de una ciudad, el acusado tiene una responsabilidad hacia la ciudadanía, y por tanto también con los discursos que les dirige.
El hecho de que estas acusaciones se realizaran durante la pre-campaña electoral no lo justifica, al contrario. Sentencias del Tribunal de Derechos Humanos Europeo determinan que las consecuencias del discurso racista son aún más graves cuando se dan durante campaña electoral.
Rechazamos rotundamente las acusaciones de juicio político. La motivación de la acción de SOS Racisme es siempre la defensa de los derechos humanos y la erradicación del racismo y la xenofobia. 25 años de historia demuestran nuestra independencia política.
Las declaraciones racistas y xenófobas del acusado no son puntuales ni han estado provocadas por los medios de comunicación, sino que son parte de su estrategia política. Aunque las dos acusaciones recogen una serie de declaraciones dentro de un período concreto, se pueden encontrar otros ejemplos antes y después de los hechos. Y teniendo en cuenta la experiencia en los medios de comunicación del Sr. Albiol, que incluso participa como tertuliano en distintos programas y se puede considerar un personaje mediático, y que por tanto no es creíble que la avalancha de peticiones de medios de comunicación le pueda afectar.
El apoyo del partido y el rechazo de la ciudadanía. Queremos poner de relieve el hecho de que estas acusaciones y discursos, totalmente repudiables, no son hechos aislados dentro del Partido Popular. Ya que cuentan con el apoyo de la dirección del partido político, tal y como demostró ayer Alberto Fernández Díaz, (PPC de Barcelona) y Alicia Sánchez Camacho (presidenta del PPC), acompañando a Albiol durante el juicio, tal y como habían hecho en otras ocasiones durante estos años.
Por otro lado, el rechazo de la ciudadanía. Estos días hemos recibido el apoyo de muchas asociaciones de Catalunya, y también de Badalona; así como personas a título individual, que nos alentaban en seguir luchando contra el racismo y defendiendo la igualdad de derechos.
También queremos destacar un acto importante y simbólico que tuvo lugar la tarda antes del juicio. La sociedad badalonesa se organizó para demostrar su rechazo al discurso racista, y llenó la sala de actos de la Fundació Ateneu Sant Roc de vecinos y vecinas del barrio y entidades sociales en el acto “Justicia y convivencia. ¿Qué papel tiene la justicia en la cohesión social?”. Se contó con las intervenciones del juez de la Audiencia Provincial de Barcelona, Sr, Santiago Vidal, y las portavoces de las asociaciones Badalona som totes i Tots, Anna Vicente, i SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas. La actividad concluyó con la actuación musical de Cesc Gil.
De la misma manera, han dado su apoyo al manifiesto “Discurso racista, ¡no en nuestro nombre!” más de 160 personas a nivel individual, 39 asociaciones y 6 asociaciones de segundo grado que representan más de 3.400 asociaciones en total.
 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes