Avui divendres 19 de setembre, i desprès d’un procés llarg i segurament difícil per arribar a un consens, el Parlament de Catalunya aprovarà la llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana.
Si el contingut no ha canviat desprès del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que és el que ens consta, la llei que avui votaran els diputats i diputades del Parlament de Catalunya no contempla en igualtat de condicions el vot de totes les persones que viuen a Catalunya.
Recordem que el redactat indica que seran cridades a participar les persones majors de 16 anys amb la condició política de catalans: inclou els residents a l’estranger que s’inscriguin al registre de catalans i catalanes a l’exterior; els ciutadans d’estats membres de la Unió Europea amb un any de residència continuada a Catalunya; i les persones provinents de països de fora de la UE que acreditin un període de residència continuat de tres anys.
Des de SOS Racisme Catalunya no entenem la motivació d’aquesta diferenciació: per què en el cas de les persones estrangeres els anys de residència continuada són diferents, segons si el país d’origen forma part o no de la Unió Europea? No som totes i tots ciutadans de Catalunya?
Entenem que el context que vivim al nostre país és difícil, i que degut al lamentable paper que esta fent el govern de l’estat ha estat i és impossible poder fer un procés en condicions amb tots els debats necessaris i imprescindibles. Som conscients, també, de les pressions i tensions d’aquest moment. No obstant, però, no podem ni volem deixar de traslladar el nostre posicionament: considerem que hem perdut una oportunitat important per avançar en igualtat i en drets de ciutadania. I entenem que qualsevol procés de consulta que s’endegui negant el dret de participació d’una part de la seva ciutadania, no serà representatiu.
Per això des de SOS Racisme Catalunya demanem als i a les diputades del Parlament de Catalunya, que abans de votar aquesta llei tinguin en compte aquesta reflexió.
Un cop més insistim que SOS Racisme Catalunya dóna ple suport al dret a decidir com un element imprescindible de la democràcia. Dret a decidir per Catalunya i per altres pobles que lluiten pel seu futur, i dret a decidir el tipus d’estat en el qual es vol constituir i també, és clar, dret a decidir altres qüestions més quotidianes i igualment rellevants. Però considerem que d’aquest dret a decidir l’han de gaudir totes les persones que formen una societat i que es veuran afectades per aquelles decisions, independentment de la seva nacionalitat o del seu país d’origen.