Des de SOS Racisme Catalunya hem fet arribar una petició d’audiència al Consell d’Estat, òrgan suprem consultiu del Govern,al que s’ha elevat a consulta el text del projectede Reglament de funcionament dels Centres d’Internament per a persones estrangeres (CIES), pendent des del 2009.
La petició es va realitzar el passat 28 de gener i està pendent de resposta. Però esperem que obri la porta a l’actuació d’altres entitats, doncs a la petició es fa constar al Consell la necessitat d’interlocució amb les associacions de defensa de drets humans de tot l’Estat espanyol.
Motius per demanar audiència al Consell d’Estat
La funció del Consell d’Estat és expressar el seu criteri sobre qüestions que li hagin estat consultades, com ara, el projecte del Reglament dels CIES.
La llei preveu la possibilitat que tercers agents sol•licitin audiència per expressar la seva opinió respecte a les consultes plantejades, el que suposa una gran oportunitat perquè el màxim òrgan consultiu del Govern conegui els arguments i raons per les que la pròpia existència dels CIES i en concret el citat reglament vulneren sistemàticament els drets humans de les persones privades de llibertat a aquests centres, tot i que es defensi com la solució a les constants vulneracions que es donen a aquests centres.
Quin és l’objectiu de l’acció
L’objectiu de SOS Racisme en la lluita contra els CIES és el seu tancament. Però davant la imminent aprovació d’un text regulador, volem:
- Que el Consell d’Estat tingui present la rellevància amb la que hauria d’analitzar el text donada la importància del Reglament. Un text que hauria de regular, segons la Llei d’Estrangeria, tan sols una mesura cautelar d’excepció dirigida a persones estrangeres que no han comès cap delicte.
- Que en analitzar el text normatiu, el Consell tingui en compte les mesures més exigents de protecció dels drets fonamentals reconeguts a la Constitució Espanyola i als tractats de drets humans ratificats per l’Estat.
- Que conegui les raons i l‘experiència d’organitzacions dedicades a la defensa dels drets humans en contacte amb persones privades de llibertat a aquests centres.
- Que el Consell d’Estat dictamini de manera negativa el projecte del Reglament mentre aquest no contempli una protecció real dels drets humans de les persones allà retingudes, i no només una simulació, com a hores d’ara es pretén.
- Que el Consell d’Estat i el Govern espanyol coneguin i no puguin dir que no se’ls ha advertit i insistit de la necessitat de posar fi a aquests centres d’internament, ja que són una font permanent de violacions de drets humans.
El millor reglament no justificaria l’existència dels Centres d’Internament. Però mentre aquests no es tanquin, fem el possible per assegurar que el seu funcionament estigui regulat de manera clara i complint els estàndards més exigents de protecció, garantia i respecte dels drets humans.