#COMUNICAT: Europa, culpable de genocidi

Un cop més, la indignació davant el drama del Mediterrani omple portades de diaris, obre telenotícies i converses al carrer. Ahir al migdia rebíem la notícia que 700 persones havien naufragat en una embarcació al canal de Sicília quan estaven a punt de ser rescatades per un vaixell de pesca portuguès. I que gairebé no hi havia supervivents. Un capítol massa recurrent que fa pensar en el Mediterrani com un cementiri.
SOS Racisme Catalunya denuncia i condemna el Genocidi Migratori que es viu al Mediterrani i del qual és responsable la Unió Europea: amb la seva passivitat davant aquesta situació, el fracàs de la seva política migratòria, l’obsessió per tancar totes les vies legals d’accés i per la no garantia dels Drets Humans.
Com a entitat antiracista i de defensa dels Drets Humans volem posar de manifest que:

  • Les persones que dissabte van morir al mar tenien diferents motius per emprendre el viatge. Entre d’altres, fugir de conflictes armats que es viuen als seus països, de manera que estem davant de persones refugiades, que els estats signants de la Convenció de Ginebra tenen l’obligació d’atendre. I que els hi estan negant contínuament.
  • La no acció dels estats de la Unió Europea davant el drama de les persones que migren i fugen dels seus països, els fa culpables d’aquestes morts. És vergonyós que deixin de finançar operacions de rescat per centrar-se en la protecció i el blindatge de les fronteres, sense tenir en compte les greus conseqüències.
  • Una vegada més, es posa en evidència la vulneració sistemàtica del dret a migrar i el dret a la mobilitat, reconeguts tots dos a nivell internacional.
  • Lamentem, de nou, el tractament de la notícia des dels mitjans de comunicació, que en la seva majoria deshumanitzen el drama. Anomenem les coses pel seu nom: són persones, no només immigrants.

Per tot això exigim l’actuació immediata de la Unió Europea, assumint la seva responsabilitat en el fatídic final de les persones que intenten migrar i es troben amb una gestió de fronteres i una política exterior criminal. I que s’efectuï un canvi de polítiques migratòries, que mirin per les persones i eviti els milers de morts.
Tanmateix, demanem a les autoritats que en les properes hores es faci la identificació de les persones que ahir van morir al mar, s’agilitzi la repatriació dels cossos a les seves famílies i s’organitzi un acte en la seva memòria.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18