Van detenir-lo tota una nit a comissaria abans d’obrir-li un procediment d’expulsió, vulnerant els seus drets i infringint la Llei d’Estrangeria. El perill que s’apliqui incorrectament un procediment de manera generalitzada és que s’acaba normalitzant. Per aquest motiu, des de SOS Racisme iniciem aquest procediment legal per defensar els drets del jove i per frenar l’aplicació sistemàtica de la detenció cautelar en accions policials per motius d’estrangeria.
El 14 d’octubre de l’any passat, la Policia Nacional va demanar la identificació a en Mahbubur Abbas quan arribava a casa seva. Ell va entregar la seva documentació i, en comprovar que tenia el permís de residència caducat, el van detenir i el van portar a la Comissaria de Sant Martí, amb altres persones interceptades en la mateixa batuda. Allà va estar tot la nit, sense poder avisar el seu pare. Pel matí, el va atendre una advocada d’ofici, i aleshores li van entregar un document amb l’inici del procediment d’expulsió.
En els fets transcorreguts durant aquestes hores es van succeir diverses accions il·legals i, per tant, denunciables. En primer lloc, una identificació per perfil ètnic: Mahbubur no era sospitós d’haver comès cap delicte, la policia li va demanar que s’identifiqués únicament perquè pel seu color de pell i les seves característiques físiques sembla ser estranger.
En segon lloc, el van detenir il·legalment: només es pot detenir una persona de manera cautelar quan hi ha un procés d’expulsió obert -a ell li van obrir just abans d’alliberar-lo i després de passar la nit als calabossos- o per aplicar-li un procediment preferent. Aquest últim supòsit, recollit a la Llei d’Estrangeria, s’utilitza per persones que no tenen domicili fixe o no poden demostrar arrelament social, però en Mahbubur es va identificar i va donar el domicili on vivia amb la seva família. De fet, poc després de la detenció va aconseguir el permís de residencia per arrelament social.
«Estem en contra de la Llei d’estrangeria perquè considerem que és una normativa racista que s’hauria de derogar. Però que a més s’apliqui de manera incorrecta, agreujant la vulneració dels drets de les persones, és inadmissible», denuncien des de SOS Racisme Catalunya.
Des del Servei d’Atenció i Denúncies per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) de l’entitat, van fer arribar una queixa a Subdelegació del Govern, per ser l’organisme competent. I la sorpresa va ser que en la seva resposta la institució va explicar per escrit aquestes pràctiques irregulars amb total normalitat. «Aquest document ens va donar forces per iniciar una reclamació de responsabilitat patrimonial al Ministeri de l’Interior per detenció il·legal», explica l’Alícia Rodríguez, responsable del SAiD. La denúncia es va presentar als jutjats el passat divendres 9 d’octubre.
L’objectiu de l’entitat iniciant aquesta denúncia legal és defensar els drets d’en Mahbubur en primer lloc; però també per donar un primer pas per incidir en el canvi d’una mala praxis que s’està implementant en les detencions policials per motius d’estrangeria. «Cal denunciar aquelles situacions que, tot i ser il·legals, es donen de manera habitual. Detenir una persona abans d’obrir un expedient d’expulsió és il·legal, i no es pot legitimar amb el «això sempre passa».
En Mahbubur té 19 anys i està estudiant un grau superior en administració i finances. El 2009 va venir a viure a Barcelona, on estava treballant el seu pare. Quan aquest va perdre la feina, a ell li van denegar la renovació del permís de residencia per reagrupament familiar al·legant que el seu progenitor no disposava de prou ingressos per mantenir-lo. Però ell ja estudiava a Barcelona i no volia marxar. Mentre feia els tràmits per aconseguir de nou el permís el va detenir la Policia Nacional i va patir els fets relatats.
Ha denunciat la seva història als mitjans de comunicació amb l’esperança que es facin canvis al sistema legal i judicial que l’humanitzin:
– «Em van detenir sense cap motiu a la porta de casa meva», diari Ara, 8 d’agost del 2015.
– «La plataforma Pobresa Zero demana que es derogui la Llei d’Estrangeria», BTV, 17 d’octubre del 2015.