#COMUNICAT: Els Mossos censen dones amb vel integral: per quin motiu i amb quines conseqüències?

Davant la informació publicada per El Periódico de Catalunya informant que els Mossos d’Esquadra  estan censant les dones musulmanes que duen vel integral i que realitzen una formació especial als seus agents en aquest sentit, i esperant que Interior confirmi aquesta informació i doni les explicacions pertinents, des de SOS Racisme Catalunya volem manifestar:

  • En primer lloc, alertem de les conseqüències de la difusió d’informació tan delicada, com aquesta, segons la manera com es fa i la intencionalitat de la seva difusió: Incloure a portada un missatge que criminalitza unes persones concretes ( estar “Sota sospita”, com diu El Periódico, les relaciona d’entrada amb un cert delicte o perill que no està demostrat) té conseqüències en l’opinió pública i pot alimentar actituds i discursos racistes i discriminadors, així com pot generar indignació en la població assenyalada.
  • Els mitjans de comunicació tenen una gran responsabilitat en aquest sentit.
  •  A l’espera de les explicacions d’Interior i Mossos d’Esquadra, no entenem la necessitat d’aquest “cens”: és per fer un estudi sociològic? Han de dotar de dades a la comissió del Parlament que ha de regular l’ús del nicab i el burca? Si fos així posem en dubte que sigui una tasca a fer per les forces de seguretat pública o per uns altres treballadors públics, com treballadors socials, etc. I el fet que ho faci la policia dóna un missatge concret: lliga aquestes dones a la inseguretat i  a situacions de perill per a la societat.
  • Si l’objectiu, en canvi, és exercir un control i un seguiment d’aquestes ciutadanes de Catalunya, sense que representin una amenaça real per a la ciutadania, ho denunciem i posem en dubte que això pot vulnerar els drets fonamentals d’aquestes dones.
  • Denunciem que l’extensió d’una “política de la por” que genera inquietud i inseguretat entre la població, està permetent que organitzacions governamentals com la policia vulnerin els drets de la ciutadania, i aquest  no és el primer exemple de vulneració de drets en defensa d’una suposada seguretat ciutadana.
  • La persecució continuada  a un grup de la població concret, per la seva religió, cultura o origen, a més de ser clarament racista i xenòfoba, té unes conseqüències greus en la societat en general: malmet la convivència i la confiança entre els veïns i les veïnes.
  • Recordem que com entitat de defensa de drets humans i antiracista, rebutgem la prohibició de l’ús del burca i el nicab, perquè exclou, aïlla i criminalitza les dones que els utilitzen i a la població musulmana en general. Si bé no estem a favor del seu ús, pensem que la seva prohibició no és la via per tractar el tema.
  • De la mateixa manera, en cas que s’utilitzi la violència, la coerció o l’amenaça per obligar  les dones a vestir o fer d’una manera determinada, les administracions i els cossos de seguretat han d’intervenir en cada cas concret i aplicar el sistema de dret o el que pertoqui per tal de garantir que cada dona actuï amb plena llibertat; però utilitzar mesures generalitzadores, estereotipadores i racistes, no facilita aquesta tasca, ans el contrari.

SOS Racisme Catalunya
Barcelona, 27 d’agost

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias