[Castellano más abajo]
Al setembre del 2006, es va posar en marxa un programa de “retorn voluntari” per a menors no acompanyats, anomenat Catalunya-Magrib i co-finançat per la Secretaria de Immigració i de gestió privada per l’associacions Gedi Consop, Casal dels Infants del Raval i La Torna. El 2009 el projecte va rebre un pressupost total de 3.545.584€, que aportaven entre la Unió Europea, l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament i Benestar social de la Generalitat de Catalunya.
El programa tenia tres eixos:
1. La creació d’un centre residencial per nois que volguessin retornar al Marroc.
2. La creació de taller formatius prelaborals i cursos de formació ocupacionals vinculats amb convenis de pràctiques amb empresaris catalans afincats a Tànger.
3. Seguiment i acompanyament dels infants i les famílies que formessin part del programa.
No se sap exactament quan va tancar el Catalunya-Magrib però la pàgina de la Generalitat està sense actualitzar des del 2009. La pròpia Conselleria va constatar el “fracàs del programa”. Es van tancar els espais destinats al projecte a Tànger deixant tot el material a dins. Mai s’ha fet cap auditoria ni rendició de comptes sobre què va passar amb els diners públics destinats.
Actualment, s’està gestant i es vol engegar el mateix programa que no va funcionar, amb els mateixos objectius sota un altre nom: Projecte Al Amal
És important que fem memòria sobre efectes perversos que va tenir el Programa Catalunya-Magrib sobre els nois:
− Crea un efecte pervers, ja que per tenir dret a un recurs a Tànger primer s’havia d’haver migrat a Catalunya.
− Com ja es va demostrar en el seu moment no hi havia nois candidats a tornar voluntàriament i es van afegir una sèrie de pressions als nois per acceptar.
− Va fomentar la re-migració de nois retornats sota la figura del “retorn voluntari” contra la seva voluntat, que van tornar a posar en perill la seva vida per tornar.
− Va provocar fugues dels centres per por de ser repatriats, fomentant que nois quedessin en situació de carrer o deambulant entre diferents comunitats autònomes.
Per aquests motius volem mostrar el nostre ROTUND REBUIG a que es torni a plantejar la creació d’un programa que, no només va ser un profund “fracàs”, sinó que va posar les vides dels nanos en perill sota el nom de la prevenció, la protecció i la cooperació al desenvolupament. També demanem que es faci una auditoria pública del programa Catalunya- Magrib, avaluant el programa, costos i resultats.
Denúncia el Projecte AL AMAL amb la teva firma a través d’aquest link:
http://bit.do/AdhesioNoAlAmal
Us deixem uns links on podeu trobar informació sobre el programa:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/el-govern-vol-reprendre-el-programa-catalunya-magrib-per-afrontar-el-fenomen-dels-menors-al-seu-pais-dorigen/video/5847782/
Pla estratègic d’acció exteriori de relacionsamb la Unió Europea 2019-2022:
http://exteriors.gencat.cat/web/.content/saeue/afers_exteriors_cooperacio/pla_accio_exterior/PAEUE_2019_22_CAT_def.pdf
Premsa sobre el Programa Catalunya-Magrib:
• 2007/06/04 La Vanguardia UN MENOR MARROQUÍ ES REPATRIADO DESDE
BARCELONA LA SEMANA ANTES DE CUMPLIR 18 AÑOS.
• 2007/03/29 La Vanguardia Hogar, amargo hogar. UNA DOCENA DE MENORES
MARROQUIES HAN HUIDO DE CATALUNYA PARA EVITAR LA REPATRIACION
[CAST] Comunicado: No a la Instrumentalización de la Cooperación, No al proyecto Al Amal Marroc #NOAlAmal
En septiembre del 2006 se puso en marcha un programa de “retorno voluntario” para Menores No Acompañados, llamado Catalunya-Magreb, co-financiado por la Secretaria de Inmigración y de gestión privada por las asociaciones Gedi Consop, Casal de Infants del Raval y La Torna. El 2009 el proyecto recibió un presupuesto total de 3.545.584€, que aportaban entre la Unión Europea, la Agencia Catalana de Cooperación y Desarrollo y Bienestar Social de la Generalitat de Cataluña.
El programa tenía tres ejes:
1. La creación de un centro residencial para chicos que quisieran volver a Marruecos.
2. La creación de talleres formativos pre laborales y cursos de formación ocupacional vinculados con convenios de prácticas con empresarios catalanes afincados en Tánger.
3. Seguimiento y acompañamiento de chicos y las familias que formarán parte del programa.
No se sabe exactamente cuando se cerró el Catalunya-Magrib, la página de la Generalitat está sin actualizar desde el 2009. La propia Consejería constató el “fracaso del programa”. Se cerraron los espacios destinados al proyecto Tánger, dejando todo el material dentro. Nunca se ha hecho ninguna auditoría ni rendición de cuentas sobre que paso con el dinero público destinado.
Actualmente, se está gestando y se quiere empezar el mismo programa que no funcionó, con los los mismos objetivos bajo un nombre distinto: Projecte Al Amal.
Es importante recuperar la memoria sobre los efectos perversos que tuvo el Programa Catalunya-Magrib sobre los chavales:
− Crea un efecto perverso, ya que para tener derecho a un recurso en Tánger primero se tenía que haber migrado a Cataluña.
− Como ya se demostró en el su momento no había chicos candidatos para volver voluntariamente y se añadieron una serie de presiones a aceptar el programa.
− Fomentó la re-migración de chicos retornados bajo el paraguas del “retorno voluntario” contra su voluntad, que volvieron a poner su vida en peligro para regresar.
− Provocó fugas masivas de los centros por miedo a ser repatriados, fomentando que chicos quedarán en situación de calle o deambulando entre diferentes comunidades autónomas.
Por estos motivos queremos mostrar nuestro PROFUNDO RECHAZO a que se vuelva a plantear la creación de un programa que no solo fue un profundo “fracaso”, sino que puso las vidas de los chavales en peligro bajo el nombre de la prevención, la protección y la cooperación al desarrollo. También pedimos que se realice una auditoría pública del programa Catalunya- Magreb, evaluando el programa, costes y resultados.
Denuncia el Proyecto AL AMAL con tu firma a través de este link:
http://bit.do/AdhesioNoAlAmal
ADHESIONS/ADHESIONES:
SIGNEM/ FIRMAMOS:
1. Col·lectiu Hourria – Llibertat
2. Col·lectiu Did L3onf-Contra la violència
3. Associació Noves Vies
4. PRODEIN
5. HARRAGA
6. SOS Racisme Catalunya
7. Tanquem els CIE
8. Productores Solidaries
9. Centro ACRES (Centre Transfrontalier d’Action Culturale et Reserche Social, Maroc).
10. Courage (Madrid)
11. Assamblea Antiracista de Barcelona
12. Espai Antiracista Salt-Girona
13. UMMA- Movimiento Moro Antiracista
14. Endavant Nord- Oriental
15. Saltando Charcos (Burgos)
16. Enrique Martínez Reguera
17. Asociación Cambalache (Oviedo)
18. Fundación Raices (Madrid)
19. Wasata Sans Frontières (Maroc)
20. SOS Racismo Madrid
21. Candidatura d’Unitat popular (CUP)
22. Cornellà Sense Fronteres
23. Centro de Documentación contra la Tortura
24. Coordinadora de Barrios de Madrid
25. Parroquia San Carlos Borromeo
26. IACTA Cooperativa d’advocades
27. Maakum Ceuta
28. Irídia
29. Paicam Maresme
30. Coordinadora Obrim Fronteres (COF)
31. Putas LIbertarias Raval
32. Iaioflautas Barcelona
33. Asociación socio/cultural LaFinka Barcelona
34. Espai Inclusió i Formació Casc Antic
35. Associació de dones la Frontissa
36. Traslamanta
37. Feministes Indignades