En els darrers dies s’està parlant d’una concentració a L’Hospitalet pel proper onze de març convocada per PEGIDA (Patriotas europeos contra la islamización de Europa), un moviment islamòfob que va començar a Alemanya i s’ha estès a altres països europeus amb major o menor èxit mobilitzador.
A les ciutats europees on s’han produït aquestes concentracions, el rebuig social ha estat tan ampli que en molts casos ha significat la desaparició de Pegida, abans inclús de començar a caminar. En el nostre cas, tant a Catalunya com a la ciutat de L’Hospitalet, ja s’està preparant una resposta social que tenim el convenciment que serà molt amplia.
Tot sembla indicar que Pegida entra al nostre país de la mà de Plataforma per Catalunya. Una possible estratègia del partit ultra per arribar a una part de la població que en l’actualitat queda fora de la seva influència, però que pot interessar-se per un moviment com aquest arrel dels últims actes de terrorisme a França i els missatges continuats des de alguns mitjans de comunicació criminalitzant a la població musulmana.
Però, com i qui alimenta la islamofòbia ?
Atribuir que el creixement de la islamofòbia al nostre país és majoritàriament fruit del treball de PxC o altres grups ultres, suposaria un anàlisi simplista i insuficient, a més de reconèixer a aquestes formacions una influència social que ni es mereixen ni tenen.
Fa anys que des de SOS Racisme venim denunciant les polítiques públiques i els discursos de partits i dirigents polítics d’un ampli ventall ideològic, que generen un caldo de cultiu propici pel creixement del racisme i la islamofòbia a la nostra societat. Posar traves a l’exercici de la llibertat de culte de milers de ciutadans musulmans, promoure ordenances que vinculen alguns col·lectius amb inseguretat i delinqüència o penalitzar l’ús del vel integral, són només alguns exemples del procés de demonització d’un col·lectiu que s’ha posat en pràctica en molts municipis catalans els últims anys. El Partit Popular i el seu mediàtic alcalde de Badalona, Xavier Albiol, tenen molt clar com ocupar l’espai electoral del vot xenòfob i utilitzen sense cap escrúpol el discurs de l’odi per aconseguire rèdit electoral. Però no són el únics. Ajuntaments i dirigents polítics de molts colors han promogut polítiques discriminatòries en els darrers anys amb l’objectiu de guanyar vots de la xenofòbia. Tots aquests són els majors facilitadors d’assistents a les concentracions de Pegida.
Contundència democràtica contra el discurs de l’odi
Tot i que la resposta i mobilització social sigui imprescindible, nodesactivarem Pegida o partits com PxC només contra-convocant les seves manifestacions. És necessari també deixar de subministrar arguments xenòfobsdes de les institucions democràtiques que ens governen i que els partits polítics es comprometin a no fer ús electoralista de les pors que creixen entre la ciutadania. Un fet de gran repercussió en un any clau com aquest, ple de convocatòries electorals.
Per tant, demanem:
- En primer lloc, no permetre la convocatòria de manifestació per part de la Conselleria d’Interior.
- En cas que no es prohibeixi, un seguiment per part de Mossos d’Esquadra per controlar i recollir les manifestacions o instigacions a l’odi que es pugui donar.
- A l’Ajuntament de L’Hospitalet, un acord de ple rebutjant la concentració de Pegida i qualsevol altra mostra d’odi al municipi.
- Als partits polítics, un posicionament clar i ferm contra el racisme i la discriminació i a favor de la convivència i els drets humans.
- A la societat civil, un compromís ferm a fer front de manera activa aquests discursos i participant a les mobilitzacions convocades. Som més i més fortes, i ho hem de demostrar.
L’odi, que dinamita la nostra societat i convivència pacífica, no creixerà si cada un de nosaltres actuem i ens impliquem perquè així sigui.
Cridem a la participació a la manifestació convocada per UCFR L'H