Search
Close this search box.

#COMUNICAT: Totes contra el racisme, en el Dia Internacional per l’eradicació del racisme i la xenofòbia

L’eradicació del  racisme necessita la implicació de tots i totes. I és una responsabilitat dels Governs.

Avui és 21 de març, Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial, un dia que recorda els assassinats en mans de la policia de manifestants que protestaven contra l’apartheid a Sudàfrica al 1960. Una jornada per visibilitzar que el racisme existeix i és un perill real a Europa, a l’Estat espanyol i a Catalunya. I, també, per reivindicar la necessitat de la lluita antiracista.
Aquest 21 de març, per a nosaltres és quelcom especial, ja que enguany celebrem els 25 anys de l’associació. Des de 1989 SOS Racisme lluita contra el racisme i per la igualtat de drets, treballant en la construcció d’una societat millor. Però la tasca del dia a dia ens demostra que ens queda molt camí per recórrer:

  • La crisi econòmica ha esdevingut un marc de restricció de drets i llibertats, individuals i col·lectives, més punyents en el cas de les persones d’origen estranger que no pertanyen a la Unió Europea.
  • El racisme ens mostra la pitjor de les seves cares: la mort. Fa poc més d’un mes, 15 persones van morir a la frontera de Ceuta.
  • El racisme vulnera els Drets Humans, i els Centres d’Internament per a persones Estrangeres en són una mostra flagrant.
  • El perill de l’extrema dreta a les institucions, ens posa en alerta davant les eleccions europees, on hi ha un risc real d’entrada d’aquests grups al Parlament Europeu. Però, lamentablement, fa temps que aquest discurs racista i populista s’ha colat en el si de partits tradicionals.

La celebració dels 25 anys és un punt d’inflexió, aturar-se per situar les fites que volem que marquin la nostra lluita els propers anys:

  • Aconseguir el tancament dels Centres d’Internament per a persones estrangeres (CIES) i l’eliminació d’altres formes de racisme institucional.
  • Frenar els populismes i el suport a opcions polítiques que promouen la xenofòbia i l’odi.
  • Construir un discurs que promogui la igualtat per a tothom, enfront els tòpics i  els prejudicis que promouen el racisme.
  • Vetllar per la democràcia real, on tots i totes tinguem reconegut els drets polítics, el dret a vot.
  • Donar veu a les víctimes de racisme, social, cultural i institucional, alhora que ajudar-les en la recerca de justícia denunciant les situacions d’injustícia que pateixen.

Ens trobem davant un gran repte: una societat lliure de racisme i de xenofòbia, on cap tipus de discriminació hi tingui cabuda. Una responsabilitat compartida per tota la ciutadania, però de manera especial dels governs. Cal que els seus responsables adoptin la lluita contra el racisme i la xenofòbia com a una prioritat, sense la qual no serà possible en cap cas construir una societat justa i democràtica. En aquest sentit recollim el lema que enguany ha escollit l’ Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, fent una crida a la responsabilitat dels dirigents en la lluita contra el racisme i la discriminació racial.
Perquè cada dia és 21 de març, uneix-te a la lluita antiracista!
SOS Racisme Catalunya
Barcelona, 21 de Març de 2014.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis