Les entitats sotasignants, tot aprofitant l’avinentesa de la commemoració del Dia de l’Holocaust i el 60è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, el passat any 2008, posem de manifest un seguit de consideracions a l’entorn de diversos fets que, al nostre entendre, vulneren el sentit d’ambdues dates.
Tot just fa un any, el 7 de novembre, arrel del recurs d’apel•lació d’inconstitucionalitat presentat per Pedro Varela, el tribunal Constitucional deixava sense efectes penals la difusió d’idees o doctrines que neguessin el genocidi. A partir d’aquesta resolució, l’Audiència Provincial de Barcelona rebaixava substancialment la pena dictada deu anys enrere, contra Varela, conegut per la seva trajectòria en els moviments d’extrema dreta i propietari de la llibreria Europa, gran centre de distribució de propaganda nazi, racista i antisemita i nucli de proselitisme juvenil.
A hores d’ara, aquestes actuacions dels tribunals obren les portes a la impunitat vers aquells que difonen l’odi racial, donen força al rebrot de les teories negacionistes, tal com ja s’ha demostrat en actes celebrats en diverses ciutats, i són un perillós precedent per altres casos que estan pendents de judici, com el que es durà a terme, del 2 al 5 de març, contra els propietaris i col•laboradors de Kalki, la potent distribuïdora de literatura neonazi. Causa estupor que el TC no hagi tingut en compte la vinculació entre aquells que construeixen i difonen ideologia d’extrema dreta i aquells que exerceixen la violència, tal com ho deixen paleses les actuacions de grups neonazis.
Denunciem, amb tota energia i rotunditat, que sota l’empara de la llibertat d’expressió, el nostre ordenament legal no condemni la negació de l’Holocaust ni contempli que posicions ideològiques en aquest sentit són fonts de violència, odi racial i antisemitisme.
Cal emfasitzar que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha declarat en repetides ocasions que el dret a la llibertat d’expressió no empara la negació de genocidis i que el Consell de la Unió Europea va aprovar, el 20 d’abril de 2007, un marc d’actuació pels seus estats membres, pel qual se’ls insta a sancionar l’apologia pública dels crims de genocidi, així com la negació o banalització dels mateixos.
¿Com han de sentir-se les víctimes del nazisme, silenciades durant tants anys al nostre país, davant les agressions comeses contra la seva dignitat? ¿Com un estat democràtic pot lluitar contra la discriminació si no castiga la incitació a l’odi racial practicada per neonazis reconeguts? ¿Com es pot dotar d’impunitat l’extrema dreta, que justament s’empara en les llibertats democràtiques per atemptar contra els drets humans? ¿Com poden tolerar-se les activitats de defensors de règims del passat que conculcaren tots els drets humans?
En nom propi i dels que mai pogueren parlar, demanem una rectificació del Codi Penal que condemni el negacionisme, totes les expressions contràries als drets humans i totes les doctrines generadores d’odi per motius racistes, xenòfobs, ideològics i de creences o pel seu sexe o orientació sexual, així com per malaltia o minusvàlua.
Entitats impulsores
Amical de Mauthausen i altres camps; Coordinadora Gai-Lesbiana, Entesa judeo-cristiana de Catalunya; SOS Racisme-Catalunya; Unión Romaní.