Denunciem que el dret d’admissió racista persisteix

 

Avui presentem un vídeo amb les imatges reals de discriminació en l’accés a una discoteca barcelonina, denunciada en diverses ocasions per discriminació racista. Amb aquesta acció volem pressionar els locals perquè deixin d’infringir la llei, a les administracions perquè penalitzin aquestes pràctiques i animar les persones afectades a denunciar les discriminacions, perquè és la millor manera de visibilitzar-les i eradicar-les.


[NOTA DE PREMSA] SOS Racisme Catalunya, entitat de defensa de drets humans, denuncia que encara hi ha locals que seleccionen la seva clientela pel seu origen, ètnia o color de pell. L’entitat va realitzar una acció de “testing night” el passat dissabte 16 de desembre on va comprovar que als joves d’origen magrebí i als nois negres els impedien l’accés al·legant l’existència de llistes de convidats que no existien pels joves blancs.
 

Resultats de l’acció de la “testing night”

Un grup format per tres grups de joves, testimonis i periodistes, va sortir la nit del darrer dissabte 16 de desembre per intentar accedir a 3 locals de Ciutat Vella. Per aquesta prova es van seleccionar les discoteques de les que l’entitat antiracista ha rebut més denúncies per dret d’admissió racista i que als testings realitzats els anys 2014 i 2011 també s’havia indentificat que aplicaven criteris discriminatoris: el Jamboree Dance Club, la Sala Apolo i Boulevard Culture Club.
A la sala Apolo i a Boulevard en aquesta ocasió van deixar entrar tots els joves. En canvi, al Jamboree de la Plaça Reial només la parella de nois blancs va poder entrar al local. A la resta de participants el porter els va aplicar “la llista” com a filtre. Els va demanar si s’havien apuntat a una llista de Facebook, i tot i que els nois ho havien fet aquell mateix vespre -sabent per altres proves que aquesta és una excusa pensada per discriminar-, el porter els va dir que “No esteu a la llista” i els va expulsar de la cua. Els nois negres van demanar entrar pagant entrada, però tampoc se’ls va permetre. Als nois blancs abans d’entrar no se’ls va posar cap requisit.
El desenvolupament dels fets es pot veure al vídeo que ha realitzat SOS Racisme amb imatges d’aquell dia i que ha publicat avui mateix. I a la crònica que ha escrit el periodista Gerardo Santos, del col·lectius SomAtents, participant a la prova com a noi blanc.

Pressió als locals i a l’administració per eliminar un buit legal

L’objectiu d’aquesta acció és pressionar als locals d’oci perquè aturin aquestes pràctiques racistes, inadminissibles segons l’organització. De fet, SOS Racisme, des del seu Servei d’Atenció i Denúncia, ha presentat una reclamació administrativa contra el local Jamboree per haver infringit un cop més la legislació referent al dret d’admissió, recollida a la Regulació Administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives en el seu article 50. És la tercera vegada que l’entitat denuncia aquest establiment per dret d’admissió racista.
El Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD), servei gratuït que ofereix SOS Racisme a les persones que han patit una discriminació racista, ha tramitat 21 denúncies des del 2014 contra locals d’oci. El 2016, dels 80 casos nous de racisme rebuts al servei, el 15% van ser discriminacions en l’accés a serveis privats, i la majoria d’aquests van ser situacions de discriminació en l’accés a locals d’oci. “Una de les causes que ha influenciat, a parer nostre, és l’augment de les possibilitats de denunciar per la via penal” segons recull l’associació al seu informe anual.
El 2016 van aconseguir que condemnessin un porter de la discoteca Titus de Badalona, que va denegar l’entrada a un noi assenyalant “El negro no entra” i posteriorment el va agredir. La sentència, que aplica l’article 512 del Codi Penal, va condemnar el porter a un any d’inhabilitació i 5.000€ de multa.
D’altra banda, aquell mateix any SOS Racisme va identificar un escull per les denuncies administratives realitzades a Barcelona. Des de fa anys els ajuntaments disposen de competències per inspeccionar i sancionar els establiments oberts al públic, i la Generalitat deriva a aquests les denúncies rebudes. Però l’Ajuntament de Barcelona no ha exercit aquesta potestat. La Síndica de Greuges va recollir la demanda de revertir aquesta situació per evitar que les denúncies presentades quedin en via morta. En aquest sentit, a SOS Racisme li consta que l’Ajuntament de Barcelona està treballant per dotar d’eines l’organisme responsable, l’Oficina per la No Discriminació, per garantitzar que es desenvolupi la capacitat sancionadora en els casos denunciats.

Millora respecte altres anys: denunciar funciona

Tot i les preocupants xifres de denúncies rebudes al Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD), els resultats de l’acció “testing night” d’enguany es valoren positives, doncs manifesten que la situació pot estar millorant.
Al 2011, any que es va coordinar l’acció a nivell europeu amb la xarxa EGAM, d’un total d’11 locals visitats, van discriminar a 7. El 2014, que es va realitzar l’acció a diferents ciutats de l’Estat espanyol amb la Federación de SOS Racismo, 3 de 5 locals d’oci visitats van mantenir actituds racistes. I aquests tres locals discriminadors van ser Jamboree, Apolo i Boulevard. En canvi, en aquesta ocasió, dels 3 locals visitats, només la sala Jamboree, ha aplicat criteris de discriminació racista, incomplint així la legislació referent al dret d’admissió.
“Volem llegir aquest resultat com l’inici d’un canvi d’actitud als locals, fruit d’anys de pressió i sensibilització, així com dels canvis legislatius i els èxits a les denúncies”, afirmen des de SOS Racisme. Des de l’organització voldrien sensibilitzar no només els responsables de les discoteques sinó també el públic en general, per evitar la indiferència davant les discriminacions a les cues dels locals. I també animar a les persones afectades a denunciar, perquè és una eïna per visibilitzar el problema i fer pressió perquè la situació continuï. Amb aquest objectiu l’associació llença avui un video i material informatiu sota l’etiqueta #elracismesurtdefesta.
 
Més informació:


Més informació: Jose Peñín, responsable de comunicació. 636248621 – comunicacio@sosracisme.org

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes