Search
Close this search box.

Dia internacional contra el racisme 2019: dades, reflexió i acció

DADES: Presentació de l’informe en Roda de premsa

El passat 21 de març, Dia Internacional contra el Racisme, a les 10h a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes, presentàvem el darrer informe “(in)Visibles: l’estat del racisme a Catalunya“. Alba Cuevas, directora de SOS Racisme, va exposar una anàlisi de les dades recollides el 2018 pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD). Karlos Castilla, doctor en dret especialitzat en DDHH i membre del Consell de SOS Racisme, va parlar del poc compromís de l’administració a l’hora de protegir i defensar les víctimes de racisme. Per últim, Cheikh Drame, activista antiracista i membre del Consell, va exposar els beneficis de la sensibilització pel que fa a la denúncia de casos de discriminació en serveis privats.

dig
Karlos Castilla, Alba Cuevas i Cheikh Drame en roda de premsa al Col·legi de Periodistes | SOS Racisme

 
Entre les principals conclusions de l’informe, destaquem:

  • Creixen les denúncies de racisme entre particulars a Catalunya. Un 36% de les situacions de racisme identificades pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) a Catalunya el 2018 s’han produït entre particulars. El context sociopolític, la creixent banalització del discurs d’odi i la manca de promoció de la cohesió social des de les institucions són alguns dels factors que expliquen aquest auge.
  • Disminueixen les denúncies a cossos de seguretat pública. La manca de protecció, la desconfiança envers el sistema i la manca de resultats reparadors són algunes de les causes que expliquen aquest decreixement.
  • Més de la meitat (un 52%) de les persones que han petit racisme NO ho denuncien. La situació de desprotecció, indefensió i manca d’eines és tant greu que el fet de denunciar ja és, en sí mateix, un acte de resistència i d’activisme antiracista. *L’ECRI denuncia la desprotecció de les víctimes de racisme en el seu últim informe sobre Espanya (febrer 2018)
  • Augmenten les denúncies en el camp dels serveis privats: la discriminació en l’accés a serveis privats s’acaba denunciant en un 72% dels casos. El fet de tenir molt clares les vies d’intervenció, l’aposta per campanyes de sensibilització com #elracismesurtdefesta o la visibilització del context a través de testings expliquen l’ànim a denunciar en aquest camp. Tot i així, si bé hi ha desplegades mesures sancionadores, l’administració pública NO està sancionant els locals que discriminen.

Les dades van ser recollides per una trentena de mitjans, entre els quals destaquem:

 

REFLEXIÓ: Posicionaments contra el racisme i aperitiu

La tarda del Dia internacional Contra el Racisme vam dedicar-la a trobar-nos per reflexionar sobre la realitat del Racisme a Catalunya a l’Espai Contrabandos. Persones que en la seva trajectòria vital han vist els seus drets vulnerats per discriminació racista van compartir les seves opinions i vivències i van posicionar-se fermament contra el racisme. Posteriorment, Beatriu Guarro i Susan Kalunge, membres del Consell, van enumerar les principals conclusions de l’informe (in)Visibles per, seguidament, acabar la tarda amb un aperitiu carregat de converses informals.
Galeria d’imatges que resumeixen la tarda:


 
 

ACCIÓ: Manifestació contra el racisme i l’extrema dreta

El 23 de març vam assistir a la manifestació convocada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) en contra del racisme institucional i l’extrema dreta. A l’inici de la manifestació, el grup de treball #Aixòésracisme va llençar un missatge als representants polítics presents a través del megàfon, en el que els recordava que el racisme és transversal i estructural, i no únicament una qüestió d’ideologia d’extrema dreta. Vam prosseguir la manifestació darrera la pancarta “Cap racista als ajuntaments”.

sdr
Activistes del grup #Aixòésracisme amb una pancarta de SOS Racisme on diu “Cap racista als ajuntaments”

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Reyes magos sin racismo
CartelRacismeJutjats_Bueno (1)
SOS Racisme rep la Creu de Sant Jordi 2024