Search
Close this search box.

Dia Internacional del Poble Gitano

 Avui, 8 d’abril es celebra el Dia Internacional del Poble Gitano en reconeixement de la seva història, la seva llengua i la seva cultura.

En aquest dia, cal recordar la persecució ètnica que ha patit des dels seus orígens i denunciar la discriminació que pateix encara avui dia. Els gitanos segueixen enfrontant-se a prejudicis profundament assentats en molts països europeus, víctimes de violència, moltes vegades motivades pel discurs racista de grups extremistes.

Durant tot el dia es faran actes i activitats arreu del país, a càrrec de les diverses organitzacions i associacions gitanes.

Aquesta festivitat data del 8 d’abril de l’any 1971, dia en què es va celebrar a Londres el Primer Congrés Internacional del Poble Gitano. En aquest congrés també es van acordar aspectes fonamentals pel reconeixement de la identitat del Poble Gitano com són la llengua, la bandera i l’Himne Internacional “Gelem Gelem” (“vaig caminar”).

 

El Poble Gitano ha patit una persecució ètnica des dels seus orígens però també van ser perseguits pel feixisme, el nazisme durant la Segona Guerra Mundial i les guerres dels Balcans. La Cerimònia del Riu és una part de la festivitat més coneguda, en la que els gitanos de tot el món en troben als marges dels rius per fer una ofrena de flors i espelmes. Les dones llencen pètals de flors a l’aigua, simbolitzant la llibertat i l’èxode del Poble Gitano (viscut fa més d’un miler d’anys); els homes posen espelmes als rius en memòria de les víctimes que van patir les conseqüències de l’odi, el racisme i la xenofòbia produïts durant l’holocaust nazi. En definitiva, es reclama respecte i justícia envers aquesta ètnia.

 

En els últims anys la celebració ha adquirit una important difusió a nivell espanyol com a arreu de nombrosos països dels cinc continents. Aquest any, serà encara més rellevant pel fet que coincideix amb la celebració a Còrdova de la II Cimera Europea del Poble Gitano (8 i 9 d’abril). L’èxit d’aquesta Cimera dependrà de què les conclusions a les que arribin siguin posteriorment reafirmades el mes de juny pel Consell d’Europa. Així, els caps d’Estat i de Govern es comprometran públicament al màxim nivell dins de la Unió Europea a una estratègia d’inclusió de tots els Roma/Gitanos.

 

“Sé cuando me miran raro, está en mi sangre” … “son los cromosomas morenos”

(Juan Peña , el Lebrijano, gitano, cantaor e hijo predilecto de su pueblo)

 

 

Per més informació:

Més informació, estudis i documents sobre el Poble Gitano: http://portal.prouracisme.org/index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=138

 Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya: http://www.fagic.org/

Fundación Secretariado Gitano: http://www.gitanos.org/

Fundación Secretariado Gitano: http://web.fsgg.org/

EL PAIS: http://www.elpais.com/articulo/opinion/integracion/etnia/romani/elpepiopi/20100408elpepiopi_5/Tes

Galeria fotogràfica de EL PAIS: http://www.elpais.com/fotogaleria/Gitanos/elpgal/20080620elpepu_1/Zes/2

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PlaEndreça_CAT (1)
Comunicat sobre la mort de Bakary DibaTaser 2024
habitatge racisme