Diferents generacions, mateixos drets vulnerats: el perfil ètnic 25 anys després

Aquest any es compleixen 25 que un policia va identificar a Rosalind Williams a una estació de tren. L’única motivació: que era negra. Avui dia, la situació no ha canviat gens. En un acte que organitzem aquest dijous 23  de novembre a Madrid, persones afectades pels controls policials racistes, anomenats de “perfil ètnic”, analitzaran els avenços i temes pendents. També hi participarà l’advocat Slim Ben Achour, per explicar l’exitós recorregut legal que han tingut tretze casos denunciats davant la Cort de Cassació Francesa.


¡Sigue el acto por streaming! /Segueix l’acte per streaming!
 
[CASTELLANO, AL FINAL]
La seu del Defensor del Pueblo a Madrid allotjarà el proper dijous 23 de novembre l’acte que convoquem amb les organitzacions SOS Racismo Madrid i Rights International Spain. “Pareu de parar-me. Distintes generacions, mateixos drets vulnerats“.
L’acte es celebrarà coincidint amb el 25è aniversari des de que Rosalind Williams va ser parada per un agent de la policia donat que, tal i com va reconèixer el mateix agent, era negra. Aquesta identificació policial va marcar l’inici d’un llarg procés judicial amb el que, després que les instàncies espanyoles desestimessin les seves pretensions, el Comité de Drets Humans de Nacions Unides decretés finalment l’any 2009 que aquesta conducta había vulnerat el seu dret a no ser discriminada.
A més de commemorar aquest aniversari i retre homenatge a aquesta defensora dels drets fonamentals, durant l’acte participaran joves activistes afectats per aquest tipus de controls policials guiats pel perfil ètnic i s’analitzarà quins avenços s’han produït durant aquests anys i quins temes pendents quedarien per treballar en aquesta materia.
Participaran a la taula rodona:

  • Yousef Ouled, periodista, activista de SOS Racismo Madrid involucrat en el projecte “Es racismo”.
  • Noemí Fernàndez, de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC)
  • Diana Paredes, del col·lectiu Latinoamericanxs
  • Malick Gueye, del sindicat de manters de Madrid
  • Shan Muhammad, denunciant per una identificació policial racista el cas del qual està actualment pendent de resolució davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

L’acte estarà moderat per la bloguera Desirée Bela-Lobedde i farà la cloenda Slim Ben Achour, advocat que participà al litigi estratègic contra l’ús de perfil ètnic per part de la policia francesa que va culminar amb una sentència de la Cort de Cassació Francesa en la ques condenà l’Estat per dsicriminar els denunciants.
La campanya d’incidència política “Pareu de parar-me. L’aparença no és motiu“, a la que s’inscriu aquest acte, busca aconseguir el compromís de representants polítics i cossos policials per la prohibició explícita i la persecució activa de les identificacions policials per perfil ètnic.
 
[CASTELLANO]

Distintas generaciones, mismos derechos vulnerados: las víctimas del perfil étnico hablan 25 años después

  • Se cumplen 25 años de la identificación por perfil étnico a Rosalind Williams

  • Personas afectadas por los controles policiales racistas analizan avances y lagunas pendientes

  • El abogado Slim Ben Achour explica el recorrido legal exitoso que han seguido trece casos denunciados ante la Corte de Casación francesa

La sede del Defensor del Pueblo albergará el próximo jueves 23 de noviembre el acto convocado por las organizaciones SOS Racisme Catalunya, SOS Racismo Madrid y Rights International Spain. “Parad de pararme. Distintas generaciones, mismos derechos vulnerados”.

El acto se celebra coincidiendo con el 25º aniversario desde que Rosalind Williams fue parada por un agente de la policía debido a que, tal y como reconoció el propio agente, era negra. Esta identificación policial marcó el inicio de un largo procedimiento judicial en el que, después de que las instancias españolas desestimasen sus pretensiones, el Comité de Derechos Humanos de Naciones Unidas decretase finalmente en el año 2009 que dicha conducta había vulnerado su derecho a no ser discriminada.

Además de conmemorar este aniversario y rendir homenaje a esta defensora de los derechos fundamentales, durante el acto se dará voz a jóvenes activistas afectados por este tipo de controles policiales guiados por el perfil étnico y se analizará qué avances se han producido a lo largo de estos años y qué lagunas quedarían por abordar en esta materia.

Participarán los siguientes activistas en la mesa redonda:

  • Yousef Ouled, periodista, activista de SOS Racismo Madrid involucrado en el Proyecto “Es Racismo”.

  • Noemí Fernández, de la Federación de Asociaciones Gitanas de Catalunya

  • Diana Paredes, del colectivo Latinoamericanxs

  • Malick Gueye, del sindicato de manteros

  • Shan Muhammad, denunciante por una identificación policial racista cuyo caso está actualmente pendiente de resolución ante el Tribunal Europeo de Derechos Humanos.

El acto, que será moderado por la bloguera Desirée Bela-Lobedde, lo clausurará Slim Ben Achour, abogado que participó en el litigio estratégico contra el uso de perfiles étnicos por parte de la policía francesa que culminó con una Sentencia de la Corte de Casación en la que se condena al Estado por discriminar a los denunciantes.

La campaña de incidencia política “Parad de pararme. La apariencia no es motivo”, en la que se inscribe este acto, busca conseguir el compromiso de representantes políticos y cuerpos policiales para la prohibición explícita y la persecución activa de las identificaciones policiales por perfil étnico.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos