1=1 Pel dret a vot de les persones migrades

Presentació de la campanya

Creus que gaudim d’una bona salut democràtica?
Creus que a Catalunya tots i totes tenim els mateixos drets?
Creus que aquest sistema democràtic ens representa a tots i totes?
Trobes injust que una persona que viu, treballa i paga impostos a Catalunya no pugui decidir sobre allò que l’afecta?
Si respons NO a alguna d’aquestes preguntes: AIXÒ T’INTERESSA!
SOS Racisme-Catalunya és una associació que lluita des de l’any 1989 en defensa dels drets humans i centra la seva actuació en la lluita contra el racisme i la xenofòbia, defensant la igualtat efectiva de drets i oportunitats per a totes les persones que conviuen i comparteixen una mateixa societat. Independent, democràtica, de base, pluriètnica, progressista; mitjançant la no violència activa, reivindica l’eradicació completa del racisme i la xenofòbia en tots els àmbits de la societat i en tots els estrats socials. Igualment denuncia qualsevol vulneració de drets fonamentals, treballant per un model de societat que estableixi la igualtat de drets i d’oportunitats, universalitzant així el concepte de ciutadania. A més, pretén difondre el discurs antiracista a Catalunya com un element més en la lluita en defensa dels drets humans.
Enguany us volem presentar la Campanya 1IGUAL1 amb una reivindicació que des de SOS Racisme-Catalunya portem fent des del anys 90 i que malgrat el pas del temps continua essent una assignatura pendent. Creiem que ara cal exigir el dret al vot per les persones immigrades, perquè no podem continuar posant en joc la nostra cohesió social:
A Catalunya des de fa uns anys estem vivint un canvi en la composició demogràfica de la societat: des de l’any 2000 hi ha un augment dels residents d’origen estranger (noves arribades i reagrupacions familiars), a més de persones d’origen immigrat que porten anys vivint a Catalunya, i una realitat incipient, la dels fills i filles d’immigrants, joves catalans, en la seva majoria ciutadans de ple dret.
Com a altres països de l’Unió Europea ens trobem amb moltes persones immigrades que han establert la seva residència amb caràcter permanent a Catalunya, avui representen un 8,9% de la població. El fet de que part de la població catalana no disposi de drets polítics té conseqüències negatives no només pels afectats directament, sinó pel conjunt de la ciutadania, ja que fa que els valors democràtics deixin de ser universals. Per tant, el reconeixement del dret al sufragi actiu i passiu deixaria a aquestes persones en un nivell més proper al de la resta de la població, avançant en la lluita per la igualtat de drets entre ciutadans.
Tenim l’experiència d’altres països europeus i des de SOS Racisme-Catalunya creiem que no ens podem permetre el luxe de repetir errors. Per tant, amb la Campanya 1IGUAL1 volem contribuir a evitar les discriminacions, frustracions i processos de fractura social generats pel no reconeixement com a ciutadans de les persones que viuen, treballen, tenen els mateixos deures i paguen impostos en un determinat municipi, com la resta dels seus veïns.
La Campanya 1IGUAL1 té com a finalitat plantejar i reformular el concepte de ciutadania per tal de vincular-lo a la residència i no a la nacionalitat. D’aquesta manera aquest concepte avançarà en el reconeixement en tots aquells que viuen i treballen a Catalunya dels valors que aquest aplega. Alhora que com a societat avançarem en la igualtat de drets i oportunitats i en la no-discriminació entre ciutadans.
Sembla obvi que la ciutadania no pot reduir-se al dret de vot; però no és menys obvi que sense aquest dret no es pot parlar de ciutadania. Les fórmules de participació de la població immigrada en l’àmbit municipal, autonòmic o estatal són necessàries com a mesura provisional i parcial, però tenen riscos. En primer lloc, que pensem que ja hi ha espais de participació, quan falta l’espai fonamental; en segon lloc, ofereixen participació als col•lectius, i només en aquells temes relacionats amb les polítiques d’immigració. Una persona és d’origen estranger, però també és jove o vella, home o dona, rural o urbana, afectada pels sorolls al carrer o per la ubicació d’una fàbrica. En conseqüència, la seva participació ha de ser individual i global. Si no és així, estem guetitzant la participació. Les formes de democràcia participativa són un aprofundiment dels drets polítics, no un substitutiu.
En l’àmbit polític, el dret de vot de les persones estrangeres és un d’aquells temes en què gairebé tothom està d’acord però ningú posa fil a l’agulla. Es tracta d’una conquesta democràtica decisiva, i d’un alt contingut simbòlic: no es pot parlar de democràcia universal, ni d’autèntica integració, si es denega el dret de vot a una part de la població. Però manca el coratge i la voluntat política per passar de les paraules als fets. Aquesta campanya vol contribuir també al posicionament de partits i institucions polítiques, per tal de que Catalunya promogui a l’Estat espanyol aquesta reivindicació.
A la Unió Europea, la qüestió ja va ser propugnada pel Consell d’Europa fa uns trenta anys. Bèlgica, els Països Baixos i Alemanya van posar en pràctica a principis dels anys 70 experiències consultives locals. Suècia va ser el primer país a reconèixer, l’any 1975, el dret de vot actiu i passiu per als estrangers, seguida de Dinamarca (1981) i els Països Baixos (1985). El Regne Unit reconeix el dret de vot als originaris de la Commonwealth. A partir del 1992, el tractat de Maastricht reconeix drets polítics locals als ciutadans de la UE, i es modifiquen, amb força facilitat, les Constitucions dels estats membres. Maastricht aporta una innovació fonamental: la distinció entre nacionalitat i ciutadania, almenys en l’àmbit local. Posteriorment, la Comissió Europea i el Parlament Europeu han fet diverses recomanacions de reconeixement del dret de vot local a les persones estrangeres amb residència estable. Tot i això, el Tractat Constitucional de la Unió Europea només considera ciutadans de la UE els nacionals dels estats membres. Es torna així a la vella identificació entre ciutadania i nacionalitat, i s’exclou de la participació política un col•lectiu que, en conjunt, seria el vuitè estat de la UE en termes demogràfics. És un greu dèficit democràtic, i una preocupant manca de visió de futur.
En l’àmbit estatal, la llei d’estrangeria només reconeix el dret de vot als estrangers no-comunitaris si hi ha reciprocitat, que no n’hi ha mai. Tanmateix la darrera resolució aprovada pel ple del Congrés, a la sessió plenària del dia 21 de febrer, a partir de la iniciativa presentada per IV-IU-ICV insta al govern a “avanzar, atendiendo a criterios de reciprocidad, en el ejercicio de derecho de sufragio activo y pasivo de los extranjeros en España en los términos que establece el artículo 13.2 de la Constitución”. De la mateixa manera es va aprovar que la comissió constitucional del Congrés estudiés les mesures necessàries ”para favorecer la integración social de los inmigrantes residentes de larga duración, en el ámbito de la participación política, previo consenso con todos los grupos parlamentarios, y el diálogo con las comunidades autónomas, ayuntamientos, interlocutores sociales, organizaciones no gubernamentales y asociaciones de inmigrantes”.
Malgrat aquestes resolucions, la actual situació política a Catalunya i a l’Estat espanyol hauria d’oferir una oportunitat d’or que no podríem de desaprofitar. Per a reconèixer el dret a vot de les persones estrangeres, cal modificar el mateix article de la Constitució que es va canviar per a reconèixer el dret de vot dels ciutadans comunitaris. No sembla tan difícil. Qüestions de detall, que no són fàcils però que cal concretar, com el període mínim de residència exigit i el tipus d’eleccions en què poden votar els estrangers, han de definir-se atenent a la màxima extensió de la democràcia, és a dir, lligant la ciutadania a la residència i pensant que tothom ha de poder decidir aquelles polítiques que l’afecten. Aquí ens trobem amb alguns paranys, que apareixen en boca d’alguns responsables polítics: el desconeixement i el sentiment de pertinença al país. Com a societat no podem donar per suposat que el desconeixement o el sentiment de no-pertinença del conjunt de la població d’origen estranger. I menys exigir en desigualtat de condicions amb la resta de persones, indicadors d’aquest coneixament o identificació. Els drets mai poden estar condicionats als coneixements i, molt menys, als sentiments.
Les pors vénen d’una altra banda: por a la pèrdua de vots; por a que l’oposició jugui demagògicament amb el tema de la immigració (si ara ja es juga, potser si més ciutadans voten minimitzarem el marge de joc). Davant de la por, el silenci. Que comenci algú altre. O petites iniciatives que no tenen cap possibilitat de tirar endavant. Ara és el moment, cal consens polític, cal mobilització social. A què esperem?
Des de SOS Racisme-Catalunya volem avançar i sumar esforços: d’institucions i partits polítics, del teixit associatiu i del conjunt de la ciutadania per tal de promoure una transformació social en pro dels següents objectius:

 • Fer avançar el concepte de ciutadania vinculant-lo a la residència per tal d’ampliar el reconeixement com a ciutadans d’aquells que viuen i treballen a Catalunya independentment del seu origen.
 • Aconseguir el posicionament favorable al reconeixement del dret al vot per les persones immigrades per part dels ajuntaments, partits polítics i Parlament de Catalunya.
 • Aconseguir el suport polític, associatiu, cultural i ciutadà per tal que des de Catalunya es promogui un moviment en pro de la igualtat de drets i la reformulació del concepte de ciutadania. I que com a conseqüència impulsi canvis a nivell estatal.
 • Aconseguir el canvi constitucional que reconegui el dret al sufragi a totes les persones residents estrangeres majors de 18 anys. Eliminant el requisit de tenir nacionalitat espanyola o ser ciutadà comunitari per poder gaudir del dret al vot en les votacions a nivell municipal, autonòmic, estatal o europeu.

SOS Racisme Catalunya
Abril 2006

PEL DRET AL VOT:
TOTS CIUTADANS, TOTES CIUTADANES
1IGUAL1

Accions de la campanya

 • Aquesta Campanya la vam presentar el 25 d’abril de l’any 2006 en un acte al Teatre Lliure en el que van participar Guillermo Toledo y Carlos Jiménez Villarejo. A l’acte ciutadà hi van assistir polítics, periodistes, artistes, i representants del teixit associatiu català. Durant l’acte, l’actor de la companyia Animalario va llegir el text del dramaturg Juan Mayorga de suport a la Campanya. Descarregueu-vos-el aquí.
 • Acció política i parlamentària: Durant aquest temps hem mantingut reunions amb els partits polítics catalans amb representació parlamentària per tal de presentar-los la Campanya i conèixer el seu posicionament al respecte. Actualment estem treballant amb els grups parlamentaris per aconseguir que aquesta institució faci un posicionament favorable a la qüestió. L’entitat va comparèixer davant la Comissió d’immigració el juliol del 2006. Descarregueu-vos-la aquí.
 • Acció amb els ajuntaments: L’any 2006 vam enviar a tots els municipis de Catalunya una proposta de moció demanant el dret al vot pels immigrants extracomunitaris a les eleccions municipals a tots els Ajuntaments de Catalunya perquè fos presentada i aprovada pel Ple. L’anterior legislatura només 20 municipis van aprovar la resolució. Descarregeu-vos la proposta de ressolució aquí. Ajuntaments que han aprovat les mocions:Abrera
  Castellbisbal
  Collbató
  Corbera de Llobregat
  Gavà
  La Garriga
  Llagostera
  Manresa
  Masnou
  Mataró
  Mediona
  Moià
  Olesa de Montserrat
  Pinell de Brai
  Premià de Mar
  Sant Andreu de la Barca
  Sant Joan de Vilatorrada
  Rubí
  Tarragona
  Terrassa
  Tossa de Mar
  Salitja
  Sant Dalmai
  Vilobí d’Onyar
 • Manifest: consulta el manifest i les adhesions fetes fins avui al manifest. Descarrega-te’l aquí.
 • Activitat universitària: hem organitzat xerrades-debat a les següents universitats: UdG; UdLL; UPF; UOC; URV.
 • Foto banda IyexàGira musical 1IGUAL1 a càrrec de IYEXÂ vam estar a la sala London de Barcelona presentant la Gira i després a la sala Clap de Mataró; Faktoria d’Arts a Terassa; La Capsa a El Prat de Llobregat; i a la sala zero de Tarragona. Uns concerts amb missatge a ritma de samba brasilera.
 • Acte reivindicatiu en el marc del Referèndum de l’Estatut de Catalunya, dissabte 17 de juny amb representants del teixit associatiu català. L’activitat consistia en la llegida d’un manifest i un simulacre de votacions.
 • Campanya vot amb CJBAcció a les Eleccions Generals 08: Vivim, treballem… per què no votem? Davant les properes Eleccions Generals el Consell de la Joventut de Barcelona i SOS Racisme-Catalunya hem impulsat un manifest per reivindicar el dret al vot de les persones immigrades. Us adjuntem el text per tal de demanar-vos la vostra adhesió. Per fer-ho envieu un e-mail a: cohesio@cjb.catAquest manifest el farem públic en un acte reivindicatiu simbòlic que tindrà lloc el proper dia 16 de febrer a les 12:00 hores davant de la Delegació de Govern. Us convidem a assistir a aquest acte i us demanem que en feu la màxima difusió.

ACCIÓ ELECCIONS AUTONÒMIQUES

 • En motiu de les eleccions vam organitzar uns Diàlegs antiracistes al FNAC el Triangle en els que vam presentar la campanya i van participar Mariano Torcal, professor de la UpF, Enoch Alberti professor de la UB, Marco Aparicio professor de la Udg i Javier Bonomi de Fedelatina. Vam tenir una Fila 0 amb representats dels partits polítics amb representació parlamentària a excepció del PP que no hi va assistir.
 • El 25 d’Octubre a la sala Luz de Gas vam presentar en concert a Quico Pi de la Serra amb l’espectacle “Plurals” i la banda brasilera Mameluco.
 • Llançament del viral “Si no hay voto no hay shawarma” que el podeu veure a: http://www.youtube.com/watch?v=SbfZRnG2g3o

ACCIÓ ELECCIONS MUNICIPALS

 • Vam impulsar a nivell estatal amb altres entitats una acció per compartir el vot amb una persona d’origen comunitari que no tingués reconegut el dret a vot. L’acte públic es va fer a Barcelona-Madrid-Sevilla. A Catalunya hi van participar 250 parelles de vot i van donar suport a l’acció: Asamblea por la regularización sin condiciones, ASOPXI, AUC, CITE-CC.OO, CJB, CNJC, Comisó Catalana d’Ajuda al Refugiat, Coordinadora d’Immigrants de Catalunya, Dones Juristes, FAVB, Fedelatina, Federació d’ONG’s de drets Humans, Ibn-Batuta, Institut de Drets Humans de Catalunya, MLP, Nuevos Colectivos.
 • Batucada “La veu dels sense vot” a càrrec dels Tabalers la Colla Vella de Gràcia. Tot i la pluja vam fer sonar fort la reivindicació. Vegeu el video a http://www.youtube.com/user/sosracisme
 • Vam fer el llançament de la minisite “La veu dels sense vot”: Amparanoia, Quimi Portet, Marina Rosell, Che Sudaka i molts més ja han recolzat la Campanya 1IGUAL1, Tothom ciutadà. Ells creuen que qui viu i treballa a Catalunya ha de poder votar. Tu també? Doncs entra a www.prouracisme.org/sensevot i descarrega’t les seves cançons mentre col•labores amb la Campanya.
 • Presentació dels spots de Quimi Portet i Marina Rosell recolzant l’acció mira’ls a http://www.youtube.com/user/sosracisme

Com puc col·laborar

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

 • Amb l’organització de xerrades: contacte amb nosaltres per montar una xerrada, al teu barri, municipi, facultat, entitat, etc. A partir de l’audiovisual debatrem sobre la qüestió i us presentarem la campanya.
 • Sigues la veu dels sense vot, posa’t les xapes (foto) que trobaras al nostre local o als actes i SOS PACS que realitzem
 • Entra a www.prouracisme.org/sensevot i descarrega’t música mentre col·labores amb la Campanya
 • Envia’ns les teves dades perquè t’informem de les accions de campanya a sosracisme@sosracisme.org i/o estigues pendent de la web
 • Envia’ns les teves dades perquè t’informem de les accions de campanya a sosracisme@sosracisme.org i/o estigues pendent de la web
 • Fes-te soci de SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa
ArticleJosep_Vinicius (1)