Ahir, una quarentena de joves de Santa Coloma de Gramenet es van reunir amb en Shan Muhammad, jove colomenc que ha obert un litigi estratègic contra les identificacions policials basades en l’aspecte físic de les persones. Acollits al Mas Fonollar, en Shan va poder explicar el procés legal, que el portarà fins al Tribunal Europeu de Drets Humans, i les persones participants van exposar experiències i intercanviar punts de vista. També hi van participar representants de l’Ajuntament i la Policia Local.
Ahir per la tarda SOS Racisme Catalunya va organitzar una trobada entre Shan Muhammad i el jovent de Santa Coloma de Gramenet al CRJ Mas Fonollar, amb l’objectiu de visibilitzar la pràctica policial de les identificacions per perfil ètnic i proporcionar algunes recomanacions a l’hora d’afrontar-les.
Després de veure el vídeo-còmic que resumeix l’experiència d’en Shan Muhammad, ell mateix va poder explicar els últims detalls del seu cas i el jovent va tenir l’oportunitat de fer-li preguntes. A continuació, Alícia Rodríguez, coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya, va argumentar per què les identificacions policials per perfil ètnic són il·legals i va identificar eines a l’abast de la ciutadania per combatre-les. Representants de l’antiga coordinadora Santa Coloma Conviu van posar exemples concrets de batudes per perfil ètnic realitzades a Santa Coloma de Gramenet i van recordar la moció presentada a l’ajuntament el 2012 en contra de les batudes. L’acte es va tancar amb un intens debat entre la quarantena de persones assistents: joves de diferents orígens culturals, membres de la societat civil colomenca, representants de l’Ajuntament i representants de la Policia Local.
Les identificacions per perfil ètnic, basades en l’aspecte físic, suposen una vulneració de drets, i són, en molts casos, una porta oberta a detencions, multes o ordres d’expulsió. Les poques dades que s’han recollit demostren que les persones joves són les més perjudicades.
Shan Muhammad és un colomenc de 24 anys que va ser identificat i detingut pel seu color de pell mentre passejava per la zona del Port Vell de Barcelona. Conscient dels seus drets, va decidir denunciar-ho i tirar endavant un litigi estratègic amb el suport de SOS Racisme Catalunya, que per ara ha arribat fins al Tribunal Constitucional.
L’acte d’ahir s’emmarca en la campanya que SOS Racisme Catalunya ha iniciat amb un doble objectiu: visibilitzar aquestes pràctiques, sovint silenciades i normalitzades, i iniciar, amb el suport de la societat civil, processos d’incidència política que desemboquin en protocols policials per prohibir les identificacions racistes de forma efectiva.