El jutge que sotmet immigrants a tests de coneixements

 La delegada del Govern a Madrid, Amparo Valcarce, ha assegurat ahir a Leganés que correspon al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "estudiar, valorar i en el seu cas complir" una possible sanció al jutge del Registre Civil dels jutjats de Getafe, que està sotmetent a qüestionaris sobre coneixements històrics del país els immigrants que sol·liciten la nacionalitat espanyola.

A preguntes dels periodistes, Valcarce ha recordat que aquest mecanisme "no està previst a la legislació espanyola" i que, "per tant, els jutges han d'actuar en el marc de la legislació".

Valcarce ha avançat que se sumarà a la iniciativa de l'Ajuntament de Getafe, que, segons ha assegurat, "ha demanat explicacions".

Rèplica del Moviment contra la Intolerància

Per la seva banda, el president de Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra, ha assenyalat que l'entrevista que es realitza als demandants de la nacionalitat espanyola no pot ser un examen de cultura general, sinó que ha de perseguir conèixer el grau d'integració de la persona en la societat.

Després de conèixer que un jutge de Getafe (Madrid) està sotmetent a tests de coneixements els estrangers que persegueixen la seva nacionalització, amb preguntes del tipus "què va passar el 1868", Ibarra ha assenyalat que "la llei demana una entrevista que no hauria de derivar en un examen de cultura general, ja que moltes de les preguntes que s'estan plantejant, qualsevol de nosaltres podríem no conèixer-les".

"L'entrevista ha de perseguir que la seva inserció en la societat espanyola es produeixi de manera normalitzada i natural. Un examen de preguntes de cultura general no obeeix aquest criteri, encara que s'interpreti legalment", ha asseverat.

Comunicat del TSJM

Per un altre costat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha assegurat que la llei empara sotmetre a un qüestionari sobre la vida i la cultura espanyoles els que sol·licitin la nacionalitat.

A través d'un comunicat, el TSJM assenyala que l'article 221 del reglament del Registre Civil estableix que l'encarregat d'aquest registre en l'expedient de concessió de nacionalitat per residència "sentirà personalment el peticionari, especialment per comprovar el grau d'adaptació a la cultura i estil de vida espanyols".

Debat a Alemanya

D'altra banda, el Govern alemany ha qualificat avui d'"absurda" la proposta de diversos polítics conservadors d'exigir proves d'intel·ligència als possibles immigrants que desitgin viure i treballar a Alemanya.

El viceportaveu de l'Executiu d'Angela Merkel, Christoph Steegmans, ha afirmat que la proposta fomenta prejudicis massius, ja que "tractar d'establir l'estupidesa dels immigrants és profundament discriminatori".

El portaveu d'Interior de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Berlín, Peter Trapp, havia proposat prèviament, en declaracions al diari Bild, "canviar els criteris d'immigració perquè sigui més pràctica per al nostre país". "Tan important com l'educació o la qualificació professional és la intel·ligència. Per això aposto per tests d'intel·ligència", va afegir Trapp, per a qui aquestes proves "no poden seguir sent un tabú".

També Markus Ferber, responsable del grup europeu de la Unió Socialcristiana (CSU), germana a Baviera de la CDU, va exigir al mateix diari noves regles unificades a Europa per a la immigració.

 

El Periodico

Més informació: El cervell dels immigrants (Avui / El Punt)

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat