El racisme des d’una perspectiva socio-jurídica

FormaSOS: Creant aliances antiracistes a través de la formació

Descobreix el poder de les aliances antiracistes amb FormaSOS! Estem emocionats de presentar-te els nostres cursos sobre antiracisme.

Us esperem en aquesta formació gratuita.

Curs gratuït de 30 hores, d’introducció a l’antiracisme des d’una perspectiva socio-jurídica. Per poder assistir al curs cal inscriure’s prèviament omplint el següent formulari.

Explicació del curs:

Format híbrid combinant hores d’autoaprenentatge amb sessions presencials, i amb obtenció de certificat d’aprovació del curs. Per a això, es farà un seguiment dels treballs a realitzar prèviament a les sessions presencials.

El curs està organitzat en 3 mòduls que s’impartiran en 3 setmanes. Cada mòdul de prop de 10 hores, consta d’una sessió presencial de 5 hores i d’una tasca pràctica a realitzar a casa, prèvia a la sessió presencial.

Continguts del curs:

MÒDUL 1: Introducció al concepte de racisme.

Tasca prèvia a la sessió presencial a realitzar a casa:

  • Lectura i tasca de reflexió personal a partir de la lectura.

Sessió presencial dia 15/11 – 5h

Es farà una aproximació al concepte de racisme des d’una perspectiva històrica i com una vulneració de drets. Es treballaran les diferents dimensions del concepte de “racisme”, passant per alguns imaginaris discriminatoris. Tot això complementat amb exercicis de reflexió en comú amb l’objectiu d’aterrar els conceptes treballats amb exemples actuals.

MÒDUL 2: L’impacte del racisme avui en dia.

Tasca prèvia a la sessió presencial a realitzar a casa:

  • Visionat de pel·lícula i resolució de qüestionari.

Sessió presencial dia 22/11 – 5h

A partir de la posada en comú de les reflexions que suscita el visionat de la pel·lícula, es farà una aproximació als imaginaris discriminatoris racistes que perduren avui en dia i a l’impacte social que generen, aterrat amb exemples d’actualitat. S’entrarà a analitzar el paper dels marcs mentals i les narratives discriminatòries en la reproducció del racisme, i es farà una aproximació a la idea de narratives transformadores. A més a més, es farà una introducció als delictes d’odi i al discurs d’odi i les fake news.

MÒDUL 3: Eines jurídiques per a l’abordatge del racisme.

Tasca prèvia a la sessió presencial a realitzar a casa:

  • Lectura de materials per a la resolució de casos pràctics (contingut jurídic).
  • Realització d’exercicis pràctics a partir de casos reals.

Sessió presencial dia 29/11 – 5h

L’objectiu d’aquesta sessió és adquirir una comprensió del marc legal sancionador vigent de les conductes discriminatòries racistes, en els àmbits penal i administratiu. Per a això, es resoldran els exercicis pràctics realitzats prèviament per a la sessió, responent dubtes entorn de les eines jurídiques per a l’abordatge del racisme en el territori de Catalunya. S’inclou una introducció a la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no discriminació, amb l’objectiu de conèixer l’objecte i àmbits d’aplicació de la llei, i les mesures que estableix per a la garantia del dret a la igualtat de tracte i no discriminació.

Curs finançat amb fons del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones del Gobierno de España i cofinançat per la Unió Europea.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa