El racisme governa la festa

Quan el racisme surt de festa hi ha moltes persones que es queden a la porta. Ho hem pogut comprovar amb el darrer «Testing als locals d’oci nocturn de Barcelona», que va tenir lloc la passada matinada del 16 al 17 de desembre de 2017. És la tercera edició d’un testing que ja s’havia celebrat el 2011 i 2014 i que ha optat per visitar els mateixos locals, que acumulen denúncies al Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme: el Boulevard Culture Club, el Jamboree Dance Club i la Sala Apolo. Han participat una parella de nois negres, tres nois d’origen magrebí i dos nois blancs.

En primer lloc, NO felicitarem a Boulevard Culture Club i a la Sala Apolo per no haver discriminat les parelles participants: és la seva obligació, per imperatiu legal. El marc legal català ho deixa ben clar:

“L’exercici del dret d’admissió no pot comportar, en cap cas, discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social de les persones usuàries.”
Art. 50 del Reglament d’Espectacles públics i Activitats recreatives. Generalitat de Catalunya.

En segon lloc, ens indigna veure com, un any més, Jamboree Dance Club utilitza un mecanisme sofisticat per regular l’entrada de persones amb orígens ètnics no occidentals. És desconcertant, sobretot, perquè la fama del local l’erigeix com un referent de la nit cosmopolita, on es convida a «gaudir de la força magnètica dels batecs negroides», segons es ven a la seva pàgina web.
La discriminació, tal com prova el video gravat amb càmera dissimulada, s’adreça únicament als grups de nois negres i de nois d’origen magrebí, als quals se’ls exigeix estar inscrits prèviament a una llista elaborada a través de la pàgina de Facebook del local. Tot i haver-s’hi inscrit, el porter nega que apareguin a la llista i els fa marxar. En canvi, a la parella de nois blancs se’ls obre la porta sense preguntar-los per cap llista.
Després de tres edicions de testing i d’haver pogut enregistrar la discriminació, no hi ha dubte que Jamboree Dance Club regula l’entrada de la diversitat cultural al seu local. Per això, des de SOS Racisme hem presentat una reclamació administrativa a la Subdirecció General d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives on denunciem els fets del passat 17 de desembre i demanem que es sancioni degudament el local. En paral·lel, esperem que en els propers mesos l’Ajuntament de Barcelona doti a l’ens encarregat de resoldre aquests casos, l’Oficina per la No Discriminació (OND), de capacitat sancionadora, per tal que la discriminació als locals d’oci no resti impune.
Més relats de l’experiència:

 

Què pots fer si no et deixen entrar?

El reglament català d’espectacles públics deixa ben clar que el dret d’admissió no pot ser discriminatori. Per això, si alguna vegada no et deixen entrar i sospites que és pel teu perfil ètnic, et recomanem:
1. Demana el motiu: Tens dret a saber quin és el motiu pel qual no et deixen entrar i el porter està obligat a facilitar-te’l.
2. Sol·licita el full de reclamació: Si el motiu que et donen no et sembla just i/o sospites que pot haver-hi racisme al darrera, demana el full de reclamació. Estan obligats a donar-te tres còpies que hauràs d’omplir i que t’hauran de segellar. Una còpia serà pel local, l’altra serà per tu i la tercera per l’oficina d’atenció al consumidor de l’ajuntament que toqui.
3. Recull evidències: Si et posen com excusa la teva manera de vestir o l’existència d’una llista tancada d’accés, queda’t una estona a la porta del local i mira d’esbrinar si el tracte que has rebut tu és l’habitual o no. Comprova el patró d’entrada. Si vas amb amics i amigues blancs, feu la prova d’entrar per separat. Això et donarà evidències que pots fer constar al full de reclamació.
4. Assessora’t: Si realment busques justícia, et recomanem que recorris a algun servei especialitzat en casos de discriminació per tal que la teva queixa arribi a bon port i el personal del local en qüestió corregeixi la seva conducta. A Catalunya, pots contactar amb el Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme. Si vius a Barcelona, també pots adreçar-te a l’Oficina per la No Discriminació. Ambdós serveis són gratuïts.
 

Denunciar funciona

El Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) ha tramitat 21 denúncies des del 2014 contra locals d’oci. El 2016, dels 80 casos nous de racisme rebuts al servei, el 15% van ser discriminacions en l’accés a serveis privats, un 11% més que l’any anterior. Una de les causes que ha influït en la crescuda de casos és l’augment de les possibilitats de denunciar per la via penal.
El 2016 el SAiD va aconseguir que condemnessin un porter de la discoteca Titus de Badalona, que va denegar l’entrada a un noi dient-li “El negro no entra” i posteriorment el va agredir. La sentència, que aplica l’article 512 del Codi Penal, va condemnar el porter a un any d’inhabilitació i 5.000€ de multa.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes