Les perilloses conseqüències del discurs de l’odi
Des de SOS Racisme-Catalunya condemnem l’assassinat de quasi un centenar de persones el passat dijous 21 de juliol, amb l’explosió d’una bomba al centre d’Oslo i el tiroteig a joves que estaven en un campament juvenil a la Illa d’Utoya, a Noruega.
Uns fets que ens porten a parlar de l’increment del vot racista i xenòfob a Europa, una realitat que es tradueix en 37 eurodiputats d’extrema dreta al Parlament Europeu, en l’augment de representativitat d’aquests partits en diferents governs de ciutats i estats europeus i en la perillosa normalització del discurs racista. Un discurs basat en l’odi que promou l’exclusió, la persecució i l’expulsió de persones pel seu origen, color de pell, cultura i/o religió. Aquest perillós discurs es veu legitimitat pels partits tradicionals que no condemnem de manera contundent aquest tipus de posicionaments; alguns reprodueixen el discurs buscant el rèdit electoral, i entren en aquest joc d’aconseguir o no perdre vots costi el que costi. Una situació que porta a un debilitament de la convivència i a la fractura social.
Però els lamentables successos de Noruega ens obliguen a estar en alerta de les nefastes conseqüències que pot tenir no lluitar en contra de les idees racistes, que promouen l’odi vers el diferents. Un discurs que condueix a la violència cap a l’altre, arribant en aquest cas al pitjor resultat: la mort de 93 persones.
Perquè no podem caure en l’error de no veure el risc que suposa continuar abonant el discurs de la por i de la inseguretat, continuar estigmatitzant a una part de la població a causa del seu origen, si continuem confonent víctimes amb culpables, forçosament tornarem a constatar que el racisme mata.
És per això que des de SOS Racisme-Catalunya demanem:
- Als partits polítics tradicionalment democràtics que excloguin institucionalment a aquelles formacions racistes i xenòfobes.
- La reforma l’article 510 del Codi Penal, per tal de disposar de més eines que ens permetin lluitar contra la impunitat del discurs racista i del discurs de l’odi que porten a la violència i a la mort.
- El compromís dels partits polítics i dels i les representants de les institucions que no utilitzin a les minories ètniques per treure rèdit electoral.
- Promoure campanyes de sensibilització que posin en alt el valor de ser una societat diversa.
És moment de rebutjar i excloure als racistes i xenòfobs que posen en risc la democràcia i la convivència. Cal una resposta clara i contundent de la societat civil, de les organitzacions socials i de les institucions en la que condemnem la barbàrie a la que pot conduir l’extensió del discurs racista.
Barcelona, 25 juliol 2011
SOS Racisme Catalunya