Search
Close this search box.

El racisme no és rellevant pel Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional espanyol ha rebutjat considerar un cas en el que s’acusa a la Policia Nacional de violar la garantia constitucional de igualtat davant la llei per realitzar controls d’identitat basats únicament en el color de la pell de la persona.


 
El Tribunal Constitucional considera en una resolució dictada el passat 3 de novembre, que el recurs d’empar presentat per Zeshan Muhammad per haver estat sotmés a una identificació policial discriminatòria, no és rellevant.
Zeshan Muhammad, ciutadà català d’origen pakistanès amb permís de residència de llarga durada, i veí de Santa Coloma (Barcelona), va ser aturat per agents de la Policia Nacional a Barcelona el 29 de maig de 2013. El seu color de pell el convertia en sospitós de viure de manera irregular a l’estat. Durant la detenció l’agent de policia va admetre que la raó per aturar-lo era “porque eres negro y punto!”.
La denuncia presentada argumenta que aturar a una persona tan sols pel seu color de pell, el que es coneix com “perfil ètnic”, viola el principi de no discriminació recollit a la Constitució Espanyola (Art. 14), el dret a la dignitat (Art. 10) i el dret a l’honor (Art. 18), a més de nombrosos tractats internacionals ratificats per l’Estat espanyol.
Aquesta decisió de l’alt tribunal espanyol es distancia enormement del posicionament d’altres països europeus. Al dia següent de conèixer la resolució del Tribunal Constitucional en el cas d’en Zeshan Muhammad, la Cort de Cassació francesa va sentenciar que les detencions policials basades en perfil ètnic són il·legals, aplanant el camí per canvis fonamentals a les pràctiques de la policia francesa.
Els advocats responsables del cas, Mercedes Melón i Josep Granados, anuncien que el següent pas és denunciar a l’Estat espanyol davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg. L’objectiu d’aquest procés legal no és només buscar un remei legal per a la víctima, en Zeshan, sinó posar fi a aquesta pràctica policial discriminatòria a la que el Tribunal Constitucional espanyol continua donant cobertura legal.
Aquest és el primer litigi legal contra la pràctica de perfil ètnic presentat a l’Estat espanyol en 23 anys.
El 1992, Rosalind Williams, de nacionalitat espanyola i nascuda als Estats Units, va denunciar una identificació de les mateixes característiques. Al 2001, la resposta del Tribunal Constitucional a la seva queixa va ser que l’aparença física o racial podia justificar una identificació policial defensant que allò normal és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques. Davant aquesta hipòtesi discriminatòria del Tribunal Constitucional, Rosalind Williams va portar el seu cas davant el Comitè de Drets Humans de l’ONU. El 2009, aquest Comitè va dictaminar que “les característiques físiques o ètniques de les persones no han de considerar-se com indicatius de la seva possible situació legal al país” i que les identificacions per perfil ètnic són discriminatòries i il·legals.
Segons les organitzacions que donen suport a Zeshan Muhammad en la seva denúncia, Open Justice Initiative i SOS Racisme, aquesta decisió judicial menysprea de manera temerària les conseqüències d’aquestes pràctiques discriminatòries de la policia, donant-li cobertura legal, i posa en dubte el paper garant del Tribunal Constitucional.

NOTA:

El proper 1 de desembre es celebrarà un acte sobre perfil ètnic, el primer que s’organitza a Barcelona. Que reunirà a una taula rodona a Rosalind Williams i Zeshan Muhammad, denunciants d’accions de perfil ètnic, Carlos González Zorrilla, ex-director de l’Escola de Policia de Catalunya i Andrés Gascón Cuenca, investigador del primer informe sobre perfil ètnic a l’Estat espanyol. L’acte serà moderat per Mohammed Gerehou, periodista i president de SOS Racismo Madrid i el tancarà Desirée Bela-Lobedde, bloguera coneguda com “Negra Flor”.
Més informació: esdeveniment al Facebook.

Informació relacionada:

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PlaEndreça_CAT (1)
Comunicat sobre la mort de Bakary DibaTaser 2024
habitatge racisme