El racisme

[vc_row text_color=”#ffffff” type=”image” bg_color=”#dd9933″ bg_position_horizontal=”center” padding_top=”” padding_bottom=”10″ bg_image=”11829″][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|text_align:left|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal” letter_spacing=”” css=”.vc_custom_1581374709689{padding-top: 100px !important;}”][vc_column_text text_color=”#ffffff” letter_spacing=”” css=”.vc_custom_1581374724764{padding-bottom: 20px !important;}”]

El racisme és un atac als drets humans, a la justícia i a la dignitat. És incompatible amb la democràcia real i va molt més enllà d’una col·lecció d’estereotips i prejudicis socialment normalitzats. El racisme és un sistema d’opressió institucional que travessa la quotidianitat de les persones que el pateixen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#ffffff” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#ffffff” padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column width=”1/2″][vc_column_text text_color=”#f27932″ letter_spacing=””]

El racisme a Catalunya

Presentació i anàlisi de les dades de discriminació racista més destacades, recollides anualment pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAID).

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text text_color=”#f27932″ letter_spacing=””]

El glossari antiracista

Recull de definicions per acotar a què ens referim quan parlem de racisme, racialització, antiracisme o delicte d’odi, entre altres conceptes.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#000000″ padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text text_color=”#f27932″ letter_spacing=””]

Reflexions Informe (In)Visibles 2019

[/vc_column_text][vc_images_carousel images=”12882,12881,12880,12879,12878,12877″ img_size=”full” autoplay=”yes” animation=”animate-when-visible”][vc_column_text text_color=”#f27932″ letter_spacing=””]

Dades Informe (In)Visibles 2019

[/vc_column_text][vc_images_carousel images=”12875,12876″ img_size=”full” autoplay=”yes” animation=”animate-when-visible”][vc_btn title=”Descobreix tots els informes de SOS Racisme” color=”black” size=”lg” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.sosracisme.org%2Ftemes%2Fpublicacions%2Finformes%23|||”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Racisme

Qualsevol forma d’exclusió, segregació, discriminació o agressió a les persones per motiu del seu origen ètnic o nacional, pel color de la pell, per creences religioses, pràctiques culturals o de qualsevol altra mena. No és només una ideologia: és una pràctica sistemàtica i rutinària que es fa necessària per mantenir una estructura de poder basada en l’hegemonia cultural occidental. Es manifesta en les relacions institucionals i en les relacions quotidianes. Es produeix i reprodueix constantment. Pot manifestar-se de forma explícita en el llenguatge racialitzant o de forma tàcita. És estructural, amb arrels profundes en un passat d’esclavitud, espoli, usurpació, dominació i explotació en el context de la modernitat colonial.

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Racialització

No existeix el racisme sense les races, que són el resultat de la classificació racialitzant dels éssers humans en una escala jeràrquica, on els considerats blancs ocupen la posició superior. Després de l’horror de l’Holocaust, les races van ser «enterrades vives». La diferenciació dels éssers humans en «races» es va considerar científicament incorrecta i políticament perillosa, i  el terme «raça» va passar a ser malvist. En aquest procés, termes com «cultura» o «ètnia» van prendre força. De forma perversa, aquests termes han substituït conceptualment el terme «raça», sense que s’hagi problematitzat la lògica de fons, és a dir, sense que el vertader significat i jerarquització racial hagin estat abordats ni atacats en la seva arrel.

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Discurs d’odi

Continguts que fomenten, promouen o instiguen l’odi, la humiliació o el menyspreu, així com l’assetjament, les amenaces, la estigmatització i la difusió d’estereotips negatius, dirigits cap una persona o d’un grup de persones per una o més de les seves característiques. (Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància)

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Estereotip

Base cognitiva. Són creences inconscients, imatges mentals, construccions socioculturals i associacions automàtiques que beuen en gran part de les nostres arrels culturals. D’estereotips n’hi ha en tots els grups socials i no són ni negatius ni positius per ells mateixos. Són atribucions generalitzades de determinades característiques d’alguns membres d’un grup al seu conjunt. S’atribueixen qualitats a una persona com a membre d’un grup i no se la jutja per la seva individualitat. Els estereotips ens ajuden a simplificar la realitat i a digerir-la amb més rapidesa.

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Discriminació

Base conativa. Acció. La discriminació consisteix a no reconèixer o no respectar els membres d’un grup ni els seus drets per ser de diferent ètnia, gènere, orientació sexual, religió, classe social, etc. Les persones tendim a desconfiar de tot allò que desconeixem, d’allò que no és com nosaltres, que ens és poc familiar. És per això que tendim a ajuntar-nos amb grups que ens resulten més propers. I discriminem com a mecanisme de defensa per reforçar la nostra imatge, de manera que acabem determinant que tot allò que s’escapa de la nostra “normalitat” és un enemic.
La discriminació apareix quan existeix un prejudici negatiu. És un component d’hostilitat envers altres persones. El racista es fa, no s’hi neix. La discriminació condueix a la desigualtat a nivell polític, econòmic, social i relacional.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Xenofòbia

La xenofòbia implica el rebuig o l’odi a la persona d’origen estranger o bé a la persona que té trets culturals i físics diferents i s’assumeix que són d’origen estranger. Des del punt de vista teòric, la xenofòbia i el racisme no són el mateix. El racisme inclou col·lectius que, per definició, no entrarien en la xenofòbia, com ara la discriminació al col·lectiu gitano o a persones amb trets ètnic d’altres indrets però nascudes aquí. Normalment qui és xenòfob, és racista; així doncs, a la pràctica, la diferenciació és més acadèmica que no pas real.

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Antiracisme

No és un paradigma, sinó una estratègia per a la construcció de nous paradigmes socials lliures del racisme imperant. Com a estratègia d’acció, l’antiracisme no es pot concebre sense la participació i el protagonisme de les persones racialitzades en tot el procés (des de la definició de la seva pròpia problemàtica fins a la cerca de solucions i horitzons possibles). Podem destacar 3 moments de referència de lluita antiracista unificada:
→Moviment abolicionista del segle XIX
→Moviment anti-colonial i pels drets civils (1920s-1960s)
→Moviments anti-apartheid i multicultural (1970s-1990s)

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Delicte d’odi

Activitat delictiva, prevista pel codi penal i motivada en un prejudici de la persona que el perpetra cap una o més característiques de la o les persones que el pateixen (per exemple, el color de la pell, la religió, l’orientació sexual, la edat, etc.). És aquesta «motivació» l’element que el diferencia d’un delicte ordinari, i que determina el seu particular impacte en les persones que el pateixen i la seva perillositat de cara a la cohesió i convivència en el marc de la nostra societat.

[/vc_column_text][vc_column_text text_color=”#383838″ letter_spacing=””]

Prejudici

Base emocional. Conjunt de sentiments desplegats arran d’un estereotip no reflexionat i tot sovint generalitzat, magnificat, extrapolat i aplicat indiscriminadament. Els prejudicis poden ser positius i negatius i es desenvolupen en tots els grups socials i cap a totes direccions. En aflorar de les emocions, els prejudicis estan molt interioritzats i són molt complicats d’analitzar i modificar. Tot sovint, davant d’experiències personals que contradiuen les nostres idees preconcebudes, ens resulta més fàcil considerar l’experiència com a una excepció a la norma que qüestionar les nostres pròpies aprensions, sorgides d’estereotips i prejudicis que han estat culturalment construïts.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#000000″][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#000000″][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Noticia publico
PlaEndreça_CAT
Noticia la directa