Search
Close this search box.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat l'article que facilitava als estrangers empadronats que no disposessin de permís de residència el poder cursar el batxillerat en un centre públic

L’ Estat va recórrer aquest article del Decret de la Generalitat de l’any 2001 que regula la integració social dels estrangers, al considerar que aquest vulnerava el disposat a Llei Orgànica 8/2000 que exigia als immigrants la condició de residents en situació administrativa regular per poder cursar l’ensenyament no obligatori de forma gratuïta.
Davant la sentència del TSJC, SOS Racisme denuncia:

  • La llei d’estrangeria impedeix que els fills de les persones en situació administrativa irregular puguin accedir als estudis post-obligatoris. De tal manera que aquest joves veuen vulnerat el seu dret a l’educació.
  • Aquesta situació d’irregularitat és sovint conseqüència de la mateixa llei d’estrangeria i de la política migratòria dels darrers anys, ja que molts són casos d’irregularitat sobrevinguda o casos de persones arrelades a la societat catalana, com mostra el fet de tenir fills estudiant, però que no poden regularitzar la seva situació degut a la manca de vies legals d’entrada.
  • La situació de tots aquells estudiants amb un projecte educatiu de futur que es veuran mancats de la possibilitat de continuar un itinerari, i que per tant, no tenen garantits ni els drets ni les oportunitats.

L’esborrany del reglament pendent d’aprovació deixa en mans dels Governs Autonòmics la decisió de deixar que els joves estrangers empadronats en un municipi continuïn els seus estudis en els nivells d’ensenyament post-obligatori no universitari. Aquesta mesura posa de rellavança una manca de valentia política per reformular una llei injusta que vulnera el dret a l’educació. Al mateix temps que és una mostra d’irresponsabilitat el deixar en mans de la discrecionalitat, en funció de les diferents voluntats polítiques, el compliment d’un dret fonamental.
Des de SOS Racisme recordem que les polítiques d’immigració determinen un model de societat. Perquè la immigració no sigui tractada com a mà d’obra “d’usar i tirar”, sinó com la incorporació de nous ciutadans a la societat és necessari que s’estableixi un marc legal d’igualtat de drets, sense distinció per origen, i que s’apliquin polítiques que garantitzin la igualtat d’oportunitats per tots els ciutadans. Cal subratllar que s’estan vulnerant els drets dels ciutadans i ciutadanes de la societat catalana del futur, i que estem dissenyant, per tant, un model de societat basat en les desigualtats.
SOS Racisme Catalunya
10 desembre 2004

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis