SOS Racisme Catalunya, la fundació Migra Studium i Metges del Món, acompanyats de l’eurodiputat Ernest Urtasun (ICV-EUiA), han fet una visita (no sorpresa) al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de Barcelona, gestionat pel Ministeri de l’Interior, avui divendres dia 10 d’octubre dins la campanya de les organitzacions Mirgreurop i Alternatives Europeénnes Open Access Now. Una de les grans mancances que han detectat és l’encara deficient atenció sanitària.
Alba Cuevas, de SOS Racisme Catalunya, després de recordar la “dificultat de les organitzacions per fiscalitzar què passa al CIE”, ha titllat d’absurdes les polítiques migratòries que permeten que “s’estiguin perseguint persones al carrer i se les porti al CIE”, quan a més després un 50% de les persones no són expulsades –i resten al carrer amb una ordre d’expulsió pendent-, dada que els han corroborat avui dins del centre. Els motiu pel qual no s’executa l’expulsió són dos: s’acaba podent corroborar l’arrelament dels interns o bé no se’ls deporta perquè no existeix conveni amb els països d’origen.
L’eurodiputat Ernest Urtasun ha denunciat que “no hi ha condicions higièniques” en el CIE de Barcelona. A banda de la reclamació del tancament del centre, l’eurodiputat ha reclamat que es millorin les condicions sanitàries, d’atenció en general i d’assistència jurídica. Els CIEs, ha dit, són “un problema europeu”.
Ana Vall-llossera, metge i membre de la fundació Migra Studium, ha assegurat que la dotació de recursos mèdics és “massa limitada” pel nombre d’interns, que poden oscil·lar, segons els han dit, entre 180 o 80. En el moment de la visita, al centre hi havia 87 interns, tots homes, de 27 nacionalitats. La comitiva ha pogut parlar amb alguns dels interns, que els han traslladat la seva situació difícil. Un altre element que s’havia incorporat eren les bústies per als interns. Això no obstant, segons han comprovat les entitats, la bústia no està prou accessible als interns.
Sense assistència mèdica a la nit
“A les nits no hi ha cap assistència sanitària”, ha recordat la membre de Migra Studium, fet que deixa a criteri de la policia la derivació del cas mèdic a un servei extern. Segons s’ha explicat al CIE, el servei mèdic, a càrrec de l’empresa Clínica Madrid, es garanteix de 8 a 22h (dilluns a divendres) i de 8 a 15h (cap de setmana), malgrat que els metges només estan de 8 a 15h i la resta de temps només hi ha l’infermer/a.
La metge Vall-llossera també ha recordat que quan arriben persones sense papers procedents de Melilla, que per tant només han comès la falta administrativa de no tenir la documentació en regla, se’ls ha de fer reconeixements mèdics, fet que “treu dotació als altres interns”.
Josefina Díaz, Presidenta de Metges del Món, també present a la visita, ha titllat l’equipament mèdic de “petita infermeria”, no hi ha cap llit si algú es troba convalescent. Segons els han informat dins el centre, no hi ha ni radiología ni analítica, un fet que el nou doctor vol intentar canviar.
La visita d’avui dia 10 d’octubre s’emmarcava dins la campanya Open Access Now organitzada per les xarxes Migreurop i Alternatives Europeénnes. Tot i haver-ho sol·licitat, als periodistes no se’ls ha permès l’accés al centre. Un fet més que demostra l’opacitat i dificultat de fiscalitzar aquest espai.
Encerclament del CIE el proper 18 d’octubre
Resten 7 dies per les accions de mobilització de la campanya Tancarem el CIE, una mobilització que vol aconseguir el tancament del CIE de Barcelona i que farà dos grans actes: el Míting Piulada amb 100 veus contra el CIE, divendres 17 d’octubre a les 19h a Cotxeres de Sants, i l’Encerclament del CIE de Zona Franca, una mobilització que pretén fer una cadena humana al voltant de l’edifici. Les entitats de la visita avui han convocat a tota la ciutadania a assistir a l’encerclament, durant el qual també es faran activitats reivindicatives i socioculturals.
Què és Migreurop?
Migreurop és una xarxa euroafricana l’objectiu de donar a conèixer la situació i les condicions de tancament de les persones estrangeres en situació irregular, així com l’impacte real dels dispositius legals i acords internacionals que fonamenten la política migratòria de la Unió Europea. Migreurop compta amb 43 associacions membres en catorze països, així com membres individuals.
Què són Alternatives Européennes?
Alternatives européennes és una organització de la societat civil té com a finalitat explorar el potencial de la cultura i la política transnacional. En aquest marc treballa sobre diverses temàtiques, en particular l’accés als centres de detenció per a estrangers. L’associació desenvolupa la seva activitat a França, Anglaterra, Itàlia i Romania.
Altres informacions
Comunicat de premsa Entrada CIE OpenAccessNow 2013 https://www.sosracisme.org/actualitat/comunicat-sos-racisme-catalunya-denuncia-una-vegada-mes-el-blindatge-dels-cies-a-la-societat-civil
Per qualsevol dubte, poden trucar al 933570050 o al 636248621.