Search
Close this search box.

#NOTÍCIA: Entitats, federacions, plataformes i partits polítics convoquen a la manifestació “Prou Racisme!”

La societat civil catalana, representada per més de 30 entitats i moviments socials molt diversos, convoquen a la ciutadania a participar el proper dissabte 19 de març a la manifestació «Prou Racisme!», en el marc de la commemoració del Dia Internacional per l’eliminació de la discriminació racial (que és el 21 de març). I han plasmat el seu suport a la mobilització en una trobada celebrada aquest dilluns, 7 de març.

«Es tracta d’una convocatòria a nivell internacional contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia, impulsada per moviments unitaris d’arreu d’Europa. Per tercer any consecutiu responem a una crida que es fa des de Grècia, però que a dia d’avui ja compta amb rèpliques a arreu: Atenes, Regne Unit, París, Beirut, Madrid, … entre moltes altres». Així ho va explicar David Karvala, portaveu de Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), moviment promotor de la mobilització del proper 19 de març. UCFR és un espai ampli que des del 2010 compta amb més de 500 adhesions d’entitats i plataformes, com SOS Racisme Catalunya, Stop Mare Mortum, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, però també altres d’àmbits diversos com és el cas de l’ANC, Òmium Cultural, i Súmate; així com també Consell Nacional de Joventut de Catalunya, també el Consell de Joventut de Barcelona; així com els sindicats (CCOO, CGT i UGT) i partits polítics (CUP, EUiA, ICV i PSC) .

Foto de grup de les entitats, moviments i partits convocants.
Foto de grup de les entitats, moviments i partits convocants.

Justament Alba Cuevas, de SOS Racisme, entitat membre d’UCFR, va destacar entre els motius per fer una gran mobilització «la necessitat d’una resposta ciutadana contundent davant el lamentable paper de la UE i els seus estats membres que aboca a milers de persones refugiades a una situació d’indefensió i perill absolut. Una inacció a l’hora de garantir drets fonamentals, com el d’asil, i d’altra banda actuacions racistes que endureixen lleis d’estrangeria i que impedeixen, encara més, el dret a la mobilitat de les persones» És per això que enguany la crida internacional dóna un paper principal a la denúncia d’aquesta situació.

Una convocatòria que també assenyala al racisme que vivim cada dia als nostres pobles i ciutats. Cal assegurar que l’aplicació de la llei, o les actuacions administratives o de la policia no es basin en el ‘perfil ètnic ‘ de les persones, ni suposin un tracte discriminatori directe o indirecte, estiguem parlant de peticions d’identificació, d’actuacions de control de llicències de la venda ambulant, o de qualsevol altra tipus d’actuació” Així com la negació de drets, com és la salut (arrel del decret estatal) o l’exercici dels drets civils i polítics a un part de la població.

La mobilització del proper 19 de març, que segons els organitzadors vol ser multitudinària, tindrà un format innovador. Toni Borrell, membre de Stop Marte Mortum, plataforma membre de UCFR, va donar els detalls: «La mobilització seguirà un recorregut per diferents espais de la ciutat amb especial significació en la lluita antiracista. I a cada punt, s’organitzaran expressions artístiques (poemes, circ, teatre, música, graffiti i pintura…). La ruta permetrà connectar amb les reivindicacions socials: des del «Feixisme mai més», en referència al «Triangle Rosa» del parc de la Ciutadella, el racisme institucional a l’oficina d’estrangeria, el colonialisme representat a la plaça de l’esclavista Antonio López, les agressions racistes, amb el record a Wilson Pacheco, assassinat al Maremàgnum. El Somorrostro i la discriminació al poble gitano. I acabarem al mar, denunciant les morts a la Mediterrània i donant la benvinguda a les persones que migren».

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SOS Racisme rep la Creu de Sant Jordi 2024
anarquia
3catBarraques vivenda