Es constitueix a Catalunya l’Observatori per la Prevenció de l’Extremisme Violent

L’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Associació Euroàrab, la Fundació per la Pau (FundiPau), NOVACT i SOS Racisme Catalunya, hem constituït formalment l’OPEV-Catalunya. El primer objectiu del qual serà dissenyar una estratègia d’acció per prevenir les principals amenaces de l’extremisme violent a nivell local. Entès com una resposta de la societat civil per fer front a les amenaces actuals.


 
Les entitats mencionades formem el grup pinyol del projecte responsable de l’estratègia. Entitats que compartim el compromís per la justícia i transformacions socials des d’àmbits de treball complementaris.

OPEV CAT
Reunió grup pinyol. Font: NOVACT

L’OPEV-Catalunya dissenyarà una estratègia d’incidència en els propers mesos, tenint en compte el diagnòstic del context, l’enfocament i l’expertesa que aquestes entitats poden aportar. Aquesta estratègia voldrà fer incidència en les polítiques públiques que puguin contribuir en la prevenció de totes les formes d’extremisme violent, dur a terme accions a nivell formatiu, especialment a escoles, a més de dur a terme tasques de sensibilització que creïn narratives alternatives als actuals discursos d’odi i discriminació. Fins al moment, per tal de nodrir la fase de diagnòstic, s’estan analitzant les iniciatives actuals a nivell, per exemple, de protocols de detecció de radicalització a escoles, entre altres.
A nivell global, l’OPEV continua realitzant actes de restitució i presentació a diversos punts. Després de les presentacions de l’Observatori a Tunísia i Jordània, on també s’han constituït grups motor (amb dinàmiques semblants a la que s’acaba de constituir a Catalunya), l’OPEV ha estat presentat en diversos espais a Barcelona, ja sigui al Parlament de Catalunya, en el marc d’una taula rodona sobre la situació de drets humans a Tunísia; al curs de drets humans de l’IDHC com en l’Aula Mediterrània de recerca de l’IEMED. L’OPEV ha estat també present al Foro de Violencias Urbanas de Madrid, a la Conferència United Against Racism a Praga i a la presentació de l’iniciativa Global Solutions Exchange de Ginebra.
Des de SOS Racisme pensem que l’activació d’aquest espai a Barcelona representa un bona oportunitat per seguir treballant en la línia de visibilitzar i denunciar els delictes i el discurs de l’odi, sovint perpetrats per grup racistes i xenòfobs organitzats, així com per ajudar a incrementar el coneixement de la societat catalana sobre aquests temes,
Per part nostra, SOS Racisme posarem a disposició de l’OPEV la experiència que, durant els últims anys, hem vingut desenvolupant sobre com contrarestar i respondre a les manifestacions d’odi, donar assessorament integral a les persones que les pateixen i posar en marxa accions de sensibilització (especialment on line) sobre els efectes negatius que el prejudicis racistes poden tenir respecte a la cohesió de la nostra societat.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat