El passat 12 de setembre va haver una alerta d’atemptat al voltant de la Sagrada Família de Barcelona. Feia un mes encara no de l’atemptat a les Rambles i Cambrils, i l’estat d’alerta i la por era encara present. Els mitjans de comunicació van actuar atenent a aquesta sensació d’urgència, però, on van deixar l’ètica periodística? Ho analitzem al següent article.
Arran de la falsa alerta terrorista que es va donar el dimarts 12 de setembre de 2017 a les proximitats de la Sagrada Família, diversos mitjans de comunicació d’àmbit català i espanyol van fer-se ressò de la notícia a les seves respectives plataformes digitals adjuntant, en més d’un cas, un vídeo difós per Julio Carbó de l’Agència ATLAS. Concretament, al vídeo que es va fer viral en diferents telenotícies i portals informatius, s’hi pot observar la furgoneta estacionada que va generar la situació d’alarma, i finalment la detenció del seu propietari, un jove d’origen magrebí que es dedica laboralment al transport de mercaderies.
Mitjans com OK Diario, El Periódico, TeleMadrid, 3/24 o Mundo Deportivo van publicar imatges relacionades amb el jove investigat, en les quals es reconeixia la identitat del mateix i se’l veia escortat pels Mossos i emmanillat.
Volem destacar que aquesta metodologia periodística atempta directament contra la presumpció d’innocència de qualsevol investigat, i tot i que finalment, els mitjans contrarestessin la informació i assumissin la innocència del jove públicament unes hores més tard de l’alarma, el seu rostre ja havia estat publicat afectant a la seva vida privada.
El Periódico va compartir al seu portal web el video complet esmentat anteriorment, i tant OK Diario, com TeleMadrid, 3/24 i Mundo Deportivo van publicar imatges del rostre del detingut extretes del mateix. A més, tot i que les publicacions van ser editades al saber-se que havia estat una falsa alerta, TeleMadrid i Mundo Deportivo van mantenir dos peus de foto en les quals es podia llegir “Operación Antiterrorista en el entorno de la Sagrada Familia” i “Imagen de la detención de un possible sospechoso” respectivament. Per a més inri, Mundo Deportivo afegeix: “LOS MOSSOS DEJAN CLARO QUE EL JOVEN, con rasgos en apariencia árabes, no ha sido detenido en relación con la alerta terrorista. No se ha informado por el momento si se trata de un posible delincuente común».
Entenem la condició excepcional d’una noticia d’aquest tipus després de l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona, també comprenem que en el món periodístic la rapidesa i immediatesa de la transmissió de la informació són aspectes importants, però no creiem que això justifiqui assenyalar a una persona innocent sense tenir-ne proves ni difondre informació personal o la seva imatge. A més, considerem que el tracte dels mitjans al jove és denigrant i vincula la diversitat d’origen o cultural amb activitats delictives i criminals.
Considerem que aquest no és un cas aïllat, i tant en aquesta notícia com en d’altres que tenen com a protagonistes la població migrant i estrangera, sovint, els mitjans de comunicació no informen de manera acurada. Utilitzen dades imprecises i expressions injurioses que lesionen la dignitat de les persones i fomenten un discurs excloent i d’odi cap al col·lectiu migrant, fins i tot abans de demostrar-se la veracitat de la informació publicada. Malgrat que és cert que en aquest cas, tots els mitjans citats anteriorment van corregir les seves respectives notícies, (tot i que dedicant menys esforços), algunes, com les de El Mundo Deportivo i TeleMadrid van mantenir a les seves publicacions descripcions discriminatòries del jove.
Les queixes que presentem en aquest article no només són fruit del malestar de SOS Racisme entorn el rigor periodístic en les notícies que tenen com a subjecte els i les migrants, sinó que entenem que haurien de formar part de la praxis periodística habitual, tal i com les recull el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya les recull. Alguns dels criteris que creiem que en el tractament d’aquesta notícia s’han vulnerat són evitar perjudicis per informacions sense prou fonaments, rectificar les informacions incorrectes amb extensió proporcionada, respectar el dret a la privacitat i salvaguardar la presumpció d’innocència i la dignitat de les persones.
Així mateix, volem expressar el nostre malestar amb el canal 3/24, el qual entenem que a més del Codi Deontològic, infringeix el Recull de recomanacions del Consell de l’Audivisual de Catalunya (CAC), un text de caràcter propi de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que expressa la voluntat de ser un instrument profitós per fomentar la qualitat del servei. Les recomanacions del CAC que creiem que es passen per alt són les que fan referència a l’apartat sobre el tractament informatiu de la immigració. Concretament, la prioritat d’adoptar com a objectiu proporcionar informacions precises, raonades, contextualitzades i provades, evitar l’espectacularització de les situacions i la simplificació de la informació. Això portaria a l’espectador a la presumpció condemnatòria i prejudicis xenòfobs i discriminatoris. També s’aconsella evitar un llenguatge discriminatori que incorpori prejudicis en el tractament informatiu de la immigració i la caracterització sistemàtica d’una sola religió com a fonamentalista, en aquest cas, la religió musulmana.
Per tal d’aconseguir uns mitjans de comunicació que evitin l’espectacularització i la vinculació de la immigració a la criminalització i la delinqüència que remarquen estereotips racistes, xenòfobs i discriminatoris, des del Servei d’Atenció i Denuncia (#SAiDenuncia) hem presentat una queixa als responsables dels mitjans de comunicació esmentats així com al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) el maltractament i negligència dels mitjans de comunicació citats cap al col·lectiu migrant i estranger. I convidem a la reflexió del conjunt de la societat sobre quin tipus de mitjans d’informació volem, uns mitjans lliures que informin de forma fonamentada, precisa i que respecti la integritat i dignitat de les persones, o uns mitjans que actuïn arbitràriament abocant a la població contingut morbós sense fonaments periodístics?
Article escrit per Marc Fernàndez, estudiant de polítiques en pràctiques i membre del grup de treball #Aixòésracisme
.
.