Els darrers mesos les pàgines esportives estan recollint l’existència de comportaments racistes als camps de futbol de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa. Molts dels implicats directament, jugadors, entrenadors, directives i federacions s’han pronunciat al respecte condemnant el racisme. El darrer desencadenant han estat les declaracions fetes per Samuel Eto’o després del partit Saragossa-Barça.
El jugador va posar de manifest una sèrie de punts que des de SOS Racisme assenyalem com a molt certs i greus. Cal tenir en compte que els camps de futbol no són compartiments estancs, i el que s’hi viu és un reflex del que és la societat. Per tant, són moltes les persones que per motius de color de pell, origen o religió pateixen als nostres barris i ciutats discriminacions i agressions. Des de la Oficina d’atenció a les víctimes del racisme i la xenofòbia de SOS Racisme portem 15 anys atenent diàriament denúncies i casos de racisme. És bo que les persones públiques es comprometin activament amb els drets humans i utilitzin la seva situació per fer denúncia pública i pedagogia social. Per aquest motiu des de l’associació recolzem a tots aquells que s’han pronunciat en contra del racisme, però no podem oblidar els casos de tots aquells ciutadans anònims que són víctimes del racisme social i institucional.
També va posar de manifest la necessitat de que es preguin mesures contundents contra les manifestacions de racisme i xenofòbia als camps de futbol. Des de SOS Racisme defensem que cal implicar a jugadors, directives, aficions, federacions, associacions i administracions públiques per treballar en dues línies. D’una banda, cal implementar mesures concretes, que ja s’estan duent a terme en altres països europeus, d’aturar els partits quan a les graderies s’hi exposi simbologia nazi o s’expressin actituds racistes. En segon lloc, cal formular campanyes de sensibilització, conscienciació i educació en valors que vagin més enllà i que permetin la participació del conjunt de la ciutadania. Cal ser conscients que si aquestes circumstàncies es viuen en els principals estadis del país, també es viuen als patis de les escoles i als camps de les lligues regionals.
El futbol, l’esport en general, és una de les principals activitats de lleure dels catalans i catalanes, amb una gran repercussió social, alhora que és un instrument d’integració d’aquelles persones en situació d’exclusió. Tanmateix és un espai que mostra la diversitat i mestissatge existent a la nostra societat. És per això que cal reconèixer la importància d’aquesta eina que situa a tots els jugadors en un marc d’igualtat independentment del seu origen i extracció social, i que és un generador d’identitat, per promoure un model de societat basat en la igualtat, la no-discriminació i el principi d’existència d’una sola raça, la raça humana.
Des de SOS Racisme demanem contundència i compromís per combatre el racisme, de la mateixa manera que com a associació que treballa en la lluita contra el racisme des de l’any 1989 recolzarem totes aquelles iniciatives que des dels diferents agents implicats es portin a terme amb l’objectiu de deixar fora de joc al racisme.
SOS Racisme Catalunya
16 febrer 2005