El Sr. Saamah Abdallah, de nacionalitat anglesa, ha presentat una queixa a l’Oficina d’Informació i Denúncies de SOS Racisme a Barcelona respecte d’un fets ocorreguts el passat dia 3 d’abril a l’aeroport de Girona, concretament al mostrador de facturació d’equipatges de la companyia Ryanair.
El Sr. Saamah es disposava a fer els tràmits per embarcar quan una empleada de Ryanair va dir-li que el seu nom no figurava al llistat de passatgers. Tot seguit el Sr. Saamah va quedar-se sol a l’espera que la treballadora comprovés la reserva. Quan va tornar, ho va fer amb un agent de la Policia Nacional, que el va informar que el seu passaport era fals.
Tot seguit, l’agent va conduir al denunciant a un despatx on el va interrogar, acusant-lo de tenir un passaport fals i de voler emigrar amb ell al Regne Unit, país d’on el denunciant resulta que és originari. Després de demostrar que el Sr. Saamah era qui figurava al passaport mitjançant altra documentació, l’agent el va informar que la última decisió dependria de Ryanair.
La treballadora de Ryanair no el va deixar embarcar i aquest cop va dir-li que el passaport tenia un defecte. A més, segons la oficina d’immigració de la companyia aèria a Dublín, el seu nom havia estat marcat com a sospitós. L’agent de la policia nacional el va informar que el passaport tenia un defecte des del moment de la seva fabricació. Tanmateix, el Sr. Saamah havia creuat moltes duanes amb aquell passaport sense cap problema i va decidir visitar el consolat del Regne Unit, on van dir-li que el seu passaport no tenia cap defecte i que era perfectament vàlid. Quan el Sr. Saamah va trucar a l’oficina d’immigració de l’aeroport de Stansted a Londres, van negar haver rebut cap avís referent al seu nom o número de passaport. L’afectat no ha rebut més explicacions per part de Ryanair.
El ciutadà Saamah Abdallah té intenció de denunciar a la companyia Ryanair per aquests fets.
Davant aquesta actuació, SOS Racisme ens veiem en la obligació de fer públic aquest comunicat i denunciem l’actuació de la companyia, que exemplifica fins a quin punt es poden retallar els drets de les persones en base a determinats criteris racistes i xenòfobs. Els atemptats terroristes produïts els darrers anys serveixen en aquest cas per justificar aquest tipus d’actuacions basats en prejudicis. Tanmateix, la nova llei d’estrangeria dóna a les empreses de transport la responsabilitat final sobre les intencions i actuacions dels seus passatgers, fet que facilita que es produeixin situacions com la viscuda per el ciutadà Saamah Abdallah, on una hostessa va determinar que no pujaria a l’avió pel sol fet de ser àrab.
SOS Racisme Catalunya
19 maig 2004