La repressió contra la venda ambulant: qui són els culpables i qui les víctimes?

Des de SOS Racisme Catalunya, com associació de defensa de drets humans i antiracista, volem manifestar la nostra preocupació i la nostra denúncia per la repressió i persecució que s’està donant, cada cop de manera més bel•ligerant, contra els venedors ambulants.
Pensem que cal afrontar el fet més enllà de l’activitat concreta de la venda, no criminalitzant les persones que hi ha darrera de la “manta”, sinó solucionant les causes i el context d’aquesta activitat i analitzant les seves conseqüències. L’existència d’aquesta venda ambulant és, en gran part, conseqüència de la política d’estrangeria –que fomenta l’explotació laboral i l’exclusió social- agreujada per la crisi econòmica i l’atur. Pensem que destinar esforços a treballar per solucionar aquests problemes donaria millors resultats que incrementar unes accions repressores que no estan funcionant.
Voldríem demanar al Govern de la Generalitat, que està dissenyant una “ofensiva per posar fi al top manta”, que canviés l’acció repressora per una social i constructiva, que treballi per millorar la situació de les persones que estan venent al carrer, i no només les criminalitzi, evitant potenciar el binomi immigració i delinqüència.
No podem oblidar que en aquests operatius sovint es donen actuacions policials desmesurades –com van patir al Port de Barcelona l’octubre del 2009-, i es converteix l’acció contra una activitat punible però no violenta, en una “cacera humana”, una “cacera dels sense papers”. S’ha d’evitar de qualsevol manera aquest abús policial i condemnar-lo i prendre les mesures adequades quan es doni.
Per una altra banda, volem denunciar l’enfocament mediàtic que s’ha fet i es fa dels fets. Alertem del perill del titulars i els discursos demagogs i alarmistes, i cridem a la responsabilitat dels polítics, agents socials i mitjans de comunicació per no empitjorar una situació de crispació social ja alarmant.
En el difícil context en el que ens trobem, de greu fractura social, cal mirar molt seriosament cap al model de societat que estem construint. La repressió desmesurada i a voltes violenta contra els venedors ambulants és un símptoma d’una societat repressora, injusta i discriminatòria, que ataca les víctimes enlloc dels culpables. Ara més que mai cal treballar per construir una societat inclusiva i justa.
Barcelona, 6 de juliol del 2011
SOS Racisme Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa