La Fundació Cercle d’Economia ha decidit concedir el segon Premi Ensenyament 2010 a l’escola La Sínia situada al municipi de Vic, perquè planteja alternatives originals per integrar els alumnes nouvinguts, actuant sobre el seu entorn sòciofamiliar i obrint-se al conjunt del barri i de la ciutat.
Aquesta escola, i el premi que ha rebut, presenta l’altra cara de la moneda dels esdeveniments succeïts a Vic en els darrers mesos. El centre és un exemple d’integració amb molt bons resultats, i representatiu de l’esforç que des d’entitats i moviments socials o veïnals vigatans es duu a terme per treballar per un model de societat basat en la integració i cohesió social. D’aquesta manera, l’escola s’ha convertit en un referent pel seu entorn.
L’escola compta amb quasi el 100% d’alumnes d’origen estranger, concretament de 22 països diferents. Tal i com recull l’article publicat a El Periódico , el 69% dels 340 alumnes que té La Sínia han nascut a l’estranger. Encara que els cognoms de la majoria del 31% restant són estrangers, Carme Carbonell, la directora del centre, pot afirmar: “Són catalans de tota la vida”. El nivell acadèmic del centre està per sobre de la mitja catalana i cap alumne ni família se sent desplaçat. A més a més, el jurat de la Fundació ha volgut destacar els resultats en la competència lingüística en català, com a instrument d’aprenentatge i d’integració social. Segons explica la seva directora, el català és un dels elements claus de l’ensenyament a La Sínia, ja que és un mecanisme que posarà als alumnes en igualtat d’oportunitats amb d’altres alumnes i a més, és un element facilitador de la cohesió social.
On alguns hi veurien tan sols un problema, altres han trobat una realitat social on poder treballar. Per aconseguir aquests bons resultats, ha hagut de dedicar-hi molts esforços i moltes hores. Najat El Hachmi, periodista i escriptora, crescuda precisament a la ciutat de Vic, ha volgut felicitar al centre en un article d’opinió a El Periódico i recorda que Carme Carbonell va iniciar aquest projecte al 2005. Gràcies al qual, la situació del centre va fer un gir de 180º, passant d’un centre tradicionalment estigmatitzat dins l’esfera educativa vigatana, fins a ser un veritable exemple a seguir.
Es va obrir l’escola al barri, interactuant amb les associacions de veïns, el CAP, els serveis socials i amb educadors de carrer. El conjunt del professorat s’ha enfrontat a les dificultats de l’escola i han buscat solucions més enllà del que és habitual, sent capaços de redefinir les formes d’ensenyament i impulsar un model amb èxit i de referent per tot Catalunya. Tot això amb la important implicació de les famílies al centre. Encara que les famílies de La Sínia procedeixen d’arreu del món, no compten amb cap comissió de la diversitat ni festa de la interculturalitat, ja que l’escola “és diversa en si mateixa”.
Des del lloc web de la Sínia (http://www.lasiniavic.cat/) podeu consultar-ne el projecte educatiu.