A finals d’octubre ens vam traslladar a Galícia, juntament amb l’IDHC, per treballar sobre el discurs d’odi a les xarxes socials. Ens van convidar Ecos do Sur, una ONGd que treballa amb la diversitat i integració, i que co-organitzava les XV Jornades d’Interculturalitat de l’Ajuntament d’Arteixo.
Durants dos dies, el 26 i 27 d’octubre, vam desenvolupar diferents tallers dins les jornades on hi van participar activistes pels drets humans, tècnics d’entitats socials (entre altres, les companyes de SOS Racismo Galicia) i dels ajuntaments.
El contingut de les sessions van incloure una part teòrica, en la que desenvolupar que s’entén per discurs d’odi, quan es pot dir que un contingut online és sancionable per atacar la dignitat humana d’una persona o d’un col·lectiu, i aleshores quan es pot denunciar a les autoritats i quan es necessari buscar ei implementar estratègies de resposta diferents.
El segon dia vam dedicar tot un matí per dissenyar estratègies i línies de acció a les xarxes socials per respondre a l’odi. Aquestes organitzacions, en el marc del projecte Ciberespect, participen en una Taula de Treball que ha estat reflexionant sobre com és possible posar en marxa una xarxa antirumors racistes i xenòfobs a la comunitat. Des de Catalunya, en aquesta activitat van participar, a més a més de l’IDHC, United Explanations i la Xarxa BCN Antirumors.
Agraïm a Ecos do Sur que ens oferís la possibilitat de compartir coneixements i fer crèixer la xarxa d’activistes contra el discurs de l’odi a les xarxes socials.