El 2018 ens ha portat noves realitats i casos, on el racisme ha mostrat les seves diferents facetes de la manera més crua. Però també, ens ha portat una suma de lluites i resistències de les quals només podem continuar aprenent. A punt d’acabar aquest any volem compartir amb vosaltres el que més s’ha vist del nostre treball durant aquest any que se’n va:
1. GLOSSARI ANTIRACISTA
Per a començar hem intentat declarar el nostre rebuig, amb més contundència, a totes les mostres de discriminació i violència racista, social i institucional. Per a això ha estat important saber expressar, a què ens referim quan parlem de racisme. Què és la xenofòbia, la racialització, el delicte d’odi, el prejudici, a què ens referim amb antiracisme? Hem concretat aquestes definicions al nostre glossari antiracista , que ha estat una de les pàgines més visitades en la nostra web. El 2019 continuarem ampliant-lo!
2. GUIA CONTRA L’ODI
A principis d’any, en el marc de la lluita contra l’odi, vam publicar el manual “Ciberespect. Guia pràctica d’intervenció en línia per a ciberactivistes». Aquest treball col·laboratiu entre diferents organitzacions va captar l’atenció de molts dels nostres ciberactivistes. Aquesta guia presenta diferents exemples d’accions que ens ajuden en la lluita contra l’odi a Internet. La pots descarregar aquí.
3. RELATS REALS
Un dels articles més llegits de la nostra sèrie #RelatsReals va ser el cas d’Alan. L’odissea de buscar pis se suma a la barrera dels prejudicis racistes. En el cas d’Alan, fins i tot les administracions de les immobiliàries reprodueixen el racisme, afectant l’accés al dret fonamental de l’habitatge. #Relatsreals forma part de la nostra col·laboració mensual amb La Directa. El seu objectiu és informar i sensibilitzar a través de la difusió de casos atesos pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAID). Ja comptem amb 32 relats que pots llegir!
4. DRET A LA SALUT
Aquest any es van complir 6 anys de l’aprovació del Real decreto ley 16/2012, que suposa un punt d’inflexió per a la seguretat de les persones migrants, doncs se’ls va prendre un dels drets més bàsics: el dret a la salut. Gràcies a la pressió social, es va impulsar l’aprovació de la Llei d’Universalització de l’assistència sanitària a través del Servei Català de la Salut. No obstant això, la Plataforma per una Assistència Sanitària Universal a Catalunya (PasuCat) de la qual SOS Racisme en forma part, denuncia que aquesta llei no és suficient per garantir la universalitat a la sanitat. Vols saber més? Parlem d’això en un dels articles més llegits.
5. EL RACISME SURT DE FESTA
Tu també tens aquests problemes per sortir de festa? Amb aquest vídeo iniciem la campanya #elracismesurtdefesta, una sèrie de cinc microrelats que mostren discriminacions habituals en l’oci nocturn. Per les vambes, pel cabell, perquè no estàs a la llista… les excuses són diverses, però la causa sempre és la mateixa: En aquest altre vídeo et donem idees per a saber com reaccionar mínimament quan al teu amic no el deixen entrar en benefici del racisme estructural.
6. LLUITA CONTRA L’ÚS DE PERFILS ÈTNICS
Aquest any també hem seguit amb la campanya #PareuDePararme. Una denúncia al criteri normalitzat del “perfil ètnic” en moltes identificacions o controls, en què es demana la documentació a persones racialitzades sense tenir en compte el que han fet o no han fet. Diferents persones ens ho han explicat. L`Isabelle i Esther, per exemple, assenyalen clarament l’existència d’òrgans de l’Estat que presumeixen la criminalitat d’altres persones basant-se únicament en el seu origen racial o ètnic. O el Marc, qui al llarg de la seva vida, ha estat aturat en moltes ocasions, sentint com el racisme estructural crea rebuig. Signa el nostre manifest i escolta tots els testimonis!
7. SUPORT A LA TANCADA MIGRANT
Aquest any vam aprendre, sobretot, de la lluita de les persones migrades i refugiades que es van tancar en l’antiga escola Massana de Barcelona. Des de SOS Racisme ens solidaritzem i mostrem el nostre suport. Hem publicat aquí les seves reivindicacions en forma de 10 punts concrets de lluita pels seus drets, que la tancada va presentar de manera pública.