La policia i l’Exèrcit rebaixen els drets humans a Mèxic i Brasil
L’organització Human Rights Watch (HRW) explica quina és la situació dels Drets Humans a tot el món i assenyala que l’Exèrcit i les forces de seguretat vulneren els drets humans a Mèxic i Brasil per tal d’acabar amb el narcotràfic a aquests països.
Segons el director executiu de l’organització, Kenneth Roth, les denúncies dels abusos han augmentat en els dos països, però no hi ha intervencions reals per trobar culpables i fer justícia.
En el cas de Mèxic, l’informe destaca que l’Exèrcit compta amb un historial de delictes comesos pels membres del mateix exèrcit i per això “no és una sorpresa que la violència i els abusos s’hagin disparat”, va explicar Roth a la roda de premsa de Washington.
“A Mèxic els militars encara no són conseqüents amb els seus actes”, va assegurar José Miguel Vivanco, director del departament d’Amèrica Llatina de HRW, referint-se a que el nombre de denúncies contra les Forces Armades es va multiplicar per sis entre el 2006 i el 2008.
Així mateix, a Brasil s’hi viu una situació semblant. Segons Vivanco, a aquest país la policia és de “gatillo fàcil” i no investiga els propis abusos. Les dades oficials recullen que durant els primers sis mesos de l’any passat, agents de la força pública van ser responsables de 561 homicidis a l’Estat de Rio de Janeiro.
A més a més, el diagnòstic anual de HRW destaca els abusos en contra dels drets humans comesos a Colòmbia, on -segons la organització- hi ha nous grups paramilitars, un fenomen que ha caudat una escalada d’homicidis a alguns indrets. HRW jutja al Govern i l’acusa d’obstaculitzar la investigació dels vincles entre els aliats polítics del president Álvaro Uribe i els grups paramilitars. En aquest sentit, Roth es mostra preocupat amb la possibilitat de que Uribe es presenti a les reeleccions, ja que la seva victòria consolidaria el seu poder.
L’informe també contempla Venezuela, de la qual realça les restriccions que el president, Hugo Chávez, ha imposat als mitjans de comunicació amb l’objectiu de limitar els continguts, per tal que no hi hagi cap tipus de “contrapès” al Govern.