#COMUNICAT: Lucrecia Pérez: l’aniversari d’un assassinat que ens recorda la necessitat de la lluita antiracista

Mobilització 1992
Mobilització contra el racisme

Moltes vegades cal un esdeveniment greu, com la mort d’una persona, per fer despertar la societat i provocar una reacció ciutadana. Fa 20 anys l’assassinat d’una noia dominicana a Madrid per part d’un grup de feixistes va fer prendre consciència a molta gent que el racisme i la xenofòbia eren molt presents a l’Estat Espanyol, i la va convertir en un símbol.

Aleshores feia 3 anys que s’havia creat SOS Racisme Catalunya, i no va ser fins aquell moment que es va entendre la necessitat que la societat s’organitzés i lluités contra l’odi racial. Efectivament els fets van portar la unió de diferents sectors contra el racisme: sindicats, partits polítics, associacions, món de la cultura i ciutadania en general van sortir al carrer en la manifestació antiracista més gran mai viscuda a la ciutat de Barcelona, com en altres ciutats espanyoles.

Lucrecia Pérez tenia 33 anys i feia poc més d’un mes que havia arribat a l’Estat Espanyol buscant una feina.  Un grup de violents i xenòfobs, format per un guàrdia civil de 25 anys i 3 joves de 16, van dirigir-se a una zona coneguda per la presència de persones migrants. Tots quatre van tirotejar un grup que es trobava dins d’una discoteca abandonada, la Four Rouses, que feien servir per refugiar-se i dormir. Un tret va anar directe al cor de Lucrecia, que es va aturar deixant una nena de 6 anys orfe de mare a la República Dominicana.

Malauradament l’experiència com entitat de defensa dels drets humans ens diu que el racisme i la xenofòbia estan en augment constant. I que les mostres de rebuig multitudinàries i heterogènies, com la que es va donar el 1992, han quedat molt lluny.

Al Servei d’Atenció i Denúncia per a les víctimes de racisme i xenofòbia (SAiD) atenem anualment més de 600 persones. I any rere any aquests casos augmenten en número i cruesa. I aquest fet no és gratuït: la normalització del racisme a Catalunya (i la resta de l’Estat) és conseqüència de les polítiques racistes, com la Llei d’Estrangeria; lleis discriminatòries que converteixen un part de la societat en no-ciutadans, com la darrera reforma sanitària que nega aquest dret fonamental a les persones sense papers.

S’ha creat un estat d’opinió en el que tota persona diferent, per origen, color de pell o cultura, es pot menystenir, se li poden negar els drets i es pot agredir; perquè no són persones, són mà d’obra barata que en un context de crisi com l’actual es pot rebutjar i expulsar, perquè a més se les culpabilitza de la precària situació social.

Mentre les organitzacions racistes i feixistes tornen a créixer amb força a casa nostra i la resta d’Europa, la classe política tanca els ulls amb covardia. Davant la poca eficàcia de la justícia, els delictes racistes resten impunes, el que dóna peu a que creixin mentre les víctimes s’encongeixen desprotegides.

El discurs racista no només es consolida al carrer, sinó que s’accepta a la política i a les administracions públiques. I de les paraules als fets hi ha molt poca distància.

Fa 20 anys que una dona jove va morir assassinada pel simple fet de ser negra i pobre, i es va convertir en un símbol de la lluita contra el racisme. Fa alguns mesos una altra noia jove i negra va morir tancada a un Centre d’Internament per a persones Estrangeres (CIE) sota la custodia del govern. I a Barcelona, a Málaga… malauradament les víctimes d’aquests guantánamos europeus són vàries, i es sumen a les víctimes de l’extrema dreta i del racisme social i institucional. Cada dia tenim víctimes del racisme i la xenofòbia que la societat ja no veu, o no vol veure. Per això les entitats de defensa dels drets humans reclamem que la lluita contra el racisme és ara més necessària que mai. Que s’ha d’enfortir a través de les lleis, de l’educació, de la sensibilització i amb la implicació de tota la societat.

13 de novembre del 2012

SOS Racisme Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa