MANIFEST: “VIVIM, TREBALLEM… PER QUÈ NO VOTEM?” PEL DRET AL VOT DE LES PERSONES D’ORIGEN IMMIGRAT

El proper 9 de març aproximadament un 10% de la població catalana, i vora el 15% que viu actualment a Barcelona no podrà decidir sobre el seu futur polític. Aquesta xifra posa de manifest una crisi del nostre Estat democràtic i de dret, que permet la discriminació en funció de l’origen de les persones. I això no només ho pateixen aquelles i aquells que no poden votar, sinó també la resta de la ciutadania, ja que aquest apartheid jurídic passa factura en un pla social. Aquest fet esdevé de major rellevància en el cas de Barcelona, quan ens trobem que una quarta part de la població d’entre 15 i 29 anys a la ciutat no disposa de la nacionalitat espanyola
Hi ha diferents països europeus com Irlanda, Suècia, Dinamarca, Finlàndia Holanda o Islàndia on les experiències de vot per les persones d’origen immigrat ja són una realitat. Mentrestant, aquí obrim la porta a altres fantasmes. D’una banda, el no reconeixement d’aquestes persones com a ciutadans permet que siguin peces d’un joc electoral que les culpabilitza de molts dels problemes socials que tenim. D’altra banda, deixa que el debat sobre el dret al vot s’emmarqui en un clima de por i amenaça a la cohesió social, quan en realitat aquest reconeixement ens permetria avançar en aquests termes.
Durant els darrers anys hem sentit veus que aposten per convenis de reciprocitat, i d’altres que aposten per simplificar els processos de nacionalització. Ambdues propostes permeten aprofundir en la selecció per origen, i deixen escolar-se debats culturalistes i/o neguen possibilitats a les persones que provenen de països sense democràcia.
Tot plegat es dóna en un clima on el recompte de vots, la incertesa d’un nou electorat, així com el temor a les reaccions de l’electorat existent, pesen més que la garantia dels drets. Però no podem permetre que la democràcia estigui condicionada per la por, ja que aquesta només fa que debilitar i retallar drets i llibertats
Per tot plegat, les entitats sotasignants reivindiquem el dret a sufragi per les persones majors de 18 anys independentment del seu origen. Apostem per una ciutadania vinculada a la residència i no a la nacionalitat i demanem:

  • Un compromís ferm de totes les forces polítiques perquè a la propera legislatura hi hagi un canvi en l’article 13.2 de la Constitució i es reconegui el sufragi actiu i passiu a les eleccions municipals, autonòmiques, europees i estatals als i les residents majors de 18 anys de l’Estat espanyol.
  • Que la tasca per avançar en aquesta línia es doni amb el màxim consens polític.
  • Un compromís també de fer pedagogia social per fer avançar a la ciutadania en termes de cohesió social i convivència.

És l’hora d’escollir, i els i les joves de Catalunya apostem i convidem al conjunt de la ciutadania, a apostar per la igualtat de drets entre tots i totes!
Per fer-ho envieu un e-mail a: cohesio@cjb.cat
Aquest manifest el farem públic en un acte reivindicatiu simbòlic que tindrà lloc el proper dia 16 de febrer a les 12:00 hores davant de la Delegació de Govern. Us convidem a assistir a aquest acte i us demanem que en feu la màxima difusió.
Adhesions al manifest:
CJB
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Acto informe (4)
Print
Manresa