Per sisè any consecutiu, SOS Racisme Catalunya posa en marxa els “Mistos electorals”, acció de seguiment del discurs dels candidats polítics i les seves accions durant la campanya per tal de denunciar els actes racistes.
Sota el lema “Per la igualtat de drets i oportunitats, construïm una Catalunya antiracista” hem llençat una sèrie d’accions per estendre el debat i aprofundir en quin model de societat volem: vídeos, articles reflexió, taula de debat, comunicats denúncia…
Quina Catalunya vols?
#antiracisCAT from SOS Racisme-Catalunya on Vimeo.
Activitats i materials de la campanya:
- REFLEXIÓ: persones d’àmbits diferents ens fan arribar les seves reflexions sobre el moment polític i social que estem vivint. Valuoses idees clau a tenir en compte:
- “La identidad catalana y SOS Racisme“, de Dolores Juliano, antropòloga i membre del Consell Assessor de SOS Racisme.
- “Esquerra i País“, de Saïd El Kadaoui, psicòleg, escriptor i membre del Consell Assessor de SOS Racisme.
- “Catalunya: un nou estat inclusiu en l’Europa dels pobles?“, de Josep Fornés, antropòleg, director del Museu Etnològic de Barcelona i membre del Consell Assessor de SOS Racisme.
- “No cal esperar a l’endemà“, de Montse Santolino, periodista.
- “Joventut immigrada: doble exclusió“, d’Albert Claret, Secretari d’Emancipació del Consell de Juventut de Barcelona.
- Una visió de la campanya electoral des del teixit associatiu de Sants, del Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta.
- “Independència i continguts“, d’Arcadi Oliveres, economista i membre de Justicia i Pau.
- “Immigració i ple autogovern per a Catalunya”, de Ghassan Saliba Zegondi (Secretari Immigració de CCOO de Catalunya), Alba Cuevas (Portaveu SOS Racisme), Àlex Castellano, president de FAPAC, Santi Castella, president de MLP (Moviment Laïc i Progressista), José Luis Nuñez, secretari de CONFAVC, i la portaveu d’AMIC-UGT, Janette Vallejo
- “El debat de campanya, una oportunitat per promoure una transformació real“, de SOS Racisme Catalunya
- TAULA RODONA: “Si no donem passaport a tothom que hi viu, aquest país no valdrà la pena”: el 20 de novembre a les 19h debatrem “Quina Catalunya volem?” a una taula formada per Rita Marzoa, periodista i membre de la Junta d’Òmnium Cultural, Matthew Tree, escriptor i Saïd El Kadaoui, psicòleg i escriptor. Comptarem també amb una Fila Zero formada per representants dels partits polítics perquè ells també responguin a aquesta qüestió. Per què no hi assisteixen els caps de llista? També com a Fila Zero a representants del teixit associatiu i del món acadèmic que amb les seves aportacions enriquiran el debat. Més informació de l’activitat.
Podeu escoltar el debat descarregant-vos el podcast de la retransmissió que va realitzar Boca Ràdio. Accés a l’àudio.
- ANÀLISIS: un grup de col·laboradors aniran analitzant la campanya electoral, el discurs i els fets que esdevinguin segons vagin avançant. Les diferents personalitats i professions a les que pertanyen ens oferirà una diversitat de punt de vista.
- “La immigració quan els mitjans i els polítics callen“, de Sergi Picazo, periodista.
- “Immigració i sobiranisme”, de Joan Subirats, Catedràtic de Sociologia de la UAB i membre del Consell Assessor de SOS Racisme.
- MISTOS ELECTORALS: hi ha qui pensa que en campanya electoral tot s’hi val. Però des de SOS Racisme recordem any rere any que no és així, i fomentar l’odi racial i la trencadissa social per aconseguir vots té un preu molt car. Per això hem de denunciar i contrarestar aquelles mostres de racisme o xenofòbia, sigui en el discurs, en les propostes o en les accions de propaganda, qui hi trobem durant la campanya.
- El Partit Popular de Catalunya encén la campanya presentant les propostes electorals vers la població migrada a barris com Ca n’Anglada (Terrassa) i la Salut (Badalona).
- Alicia Sánchez Camacho torna a encendre la campanya prometent que retirarà l’assistència sanitària als “sense papers”.
- PREGUNTES CAPS DE LLISTA: des de l’associació hem volgut plantejar les nostres inquietuds directament als cap de llista dels partits parlamentaris. Vols conèixer el que opinen sobre construcció d’identitat, drets polítics o política migratòria, entre altres?
SOS Racisme pregunta, els polítics responen from SOS Racisme-Catalunya on Vimeo.
SOS Racisme entra en campanya: #antiracisCAT
Per què aquesta campanya? -justificació-
Construim una Catalunya antiracista from SOS Racisme-Catalunya on Vimeo.
Davant cada contesa electoral, des de SOS Racisme engeguem una acció d’anàlisi de contingut i denúncia de discursos racistes que es puguin donar durant aquest periode. Acció que anomenem “Mistos Electorals”, perquè vetlla per apagar els focs racistes durant la campanya electoral.
Enguany aquesta iniciativa no només consistirà en tenir preparat l’equip de bombers que procuri apagar el focs que candidats i candidates, tal i com ens tenen acostumats, encendran amb els seus discursos racistes. Sinó que en aquesta ocasió, on l’eix del nacionalisme i el debat sobre un possible procés de recessió seran els protagonistes de la campanya, des de SOS Racisme volem posar sobre la taula elements que considerem imprescindible per abordar un debat sobre el model de societat que volem per Catalunya.
El context en el que es desenvoluparan aquestes eleccions té diferents aspectes que pensem que són fonamentals a tenir en compte. Per una banda, no podem permetre que el debat electoral es centri únicament en la discusió sobre la sobirania de Catalunya, i no perquè aquest no sigui important, sinó perquè d’aquests comicis sortirà el Govern que haurà de governar els proper 4 anys, el que haurà de gestionar la situació de crisi econòmica i social que vivim. I és en aquest sentit que hem d’exigir als diferents partits polítics que ens expliquin quines són les seves propostes en polítiques socials, educació, sanitat, habitatge….
Però per una altra banda, l’actualitat del moment ens ofereix una oportunitat brillant perquè la ciutadania iniciï un debat sobre quina és la Catalunya que volem. El fet de que gran part de la campanya electoral giri al voltant d’una possible independència ens brinda la possibilitat d’iniciar un debat sobre el model de país que volem per a Catalunya. Sobre quins han de ser els elements fonamentals, els drets i llibertats sobre els que es construeixi aquest nou model de societat.
I des de SOS Racisme Catalunya ho tenim ben clar: Per la igualtat de drets i oportunitats construïm una Catalunya antiracista.