#NOTÍCIA: Davant la campanya electoral, #NoVotisRacisme

El passat dia 10 a la nit va començar la campanya electoral pels comicis del 27 de setembre i una vegada més (des del 2008), SOS Racisme engeguem la campanya de seguiment i denúncia dels discursos i propostes electorals racistes

Com entitat de defensa dels drets humans, des de SOS Racisme Catalunya tenim la responsabilitat d’estar alerta, denunciar i contra-argumentar les candidatures polítiques que des del racisme fan propostes discriminatòries i utilitzen el discurs de l’odi per aconseguir vots, menystenint les nefastes conseqüències per la convivència.

Des del 2008, seguim alerta perquè:

 • Per experiència sabem que hi ha partits polítics que utilitzen els discursos racistes i les propostes discriminatòries, i fan servir les persones migrades com una peça del joc electoral.

  És important contra-restar aquest discurs per mitigar les conseqüències a la societat.

 • El fet que no s’hagin presentat candidatures polítiques obertament feixistes (PxC, Falange, MSR…) a les properes eleccions, no redueix la presencia del discurs de l’odi. Alguns partits de tradició democràtica fa temps que han assumit aquest discurs. I en aquests anys hem recollit «mistos electorals» de formacions de molts colors polítics.

 • A les darreres eleccions, les municipals del 24M, el Partit Popular de Catalunya va fer una aposta clara pel discurs antiimigració, centrada en la criminalització i el discurs de la por.

  Tant és així, que alguns eslògans de campanya, en concret del PP de Barcelona i de Sant Adrià, seran denunciats davant la Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona perquè les considerem constitutives de delicte.

 • El Partit Popular ha reafirmat la seva aposta per la xenofòbia i el racisme com a estratègia política escollint com a cap de llista en Xavier García Albiol, l’únic polític espanyol jutjat per un delicte d’incitació a l’odi i el racisme i que hem denunciat al Tribunal Europeu de Drets Humans (Estrasburg) pel mateix cas.

  És important recordar a la ciutadania aquest fet, doncs existeix el risc que una persona coneguda per les seves declaracions obertament xenòfob i racista sigui diputat del Parlament de Catalunya.

 • Des de SOS Racisme entenem que la nostra responsabilitat és lluitar contra el racisme amb totes eines que tenim al nostre abast. I tot que el Codi Penal és prou contundent penalitzant el discurs de l’odi, insistim en utilitzar la via penal per reivindicar la seva necessitat.

Un cop més, és a les nostres mans escollir quin país volem, quin model de societat i amb quines bases. Per aquest motiu, considerem molt significativa l’absència de les referències a la població migrada als programes o debats electorals. Si estem treballant per la ciutadania de Catalunya, hem de fer-ho per totes les persones que en formem part. I les persones que han migrat a Catalunya, en són una de molt important

Que no s’hagi d’utilitzar les persones migrades com peces del joc electoral, atacant-les amb discursos racistes o propostes discriminatòries, no vol dir que no se’n pugui parlar. Les persones migrades hem d’estar presents a les propostes públiques com part de la ciutadania que són. És igualment discriminatori els discursos racistes com la seva omissió.

No en tenim cap dubte que aquest oblit és en part fruit de la negació de drets polítics que pateixen bona part de les persones migrades. No podem acceptar un sistema democràtic en el qual el 15% de la població no tingui dret a participar, perquè no compleix els principis de la democràcia

El projecte nacional català haurà d’incloure totes les persones, sigui quina sigui la seva condició, origen o manera de viure, i les haurà de dotar de plens drets, si no, no valdrà la pena.

Cartell_Mistos27S

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa