Search
Close this search box.

#NOTÍCIA: Denunciem buit legal en la denúncia del dret d’admissió racista

La Síndica de Greuges de Barcelona, ha denunciant públicament avui la inacció de l’Ajuntament davant un cas de discriminació en l’accés a locals d’oci, denunciat per SOS Racisme. Fem públic també el nostre posicionament, ampliant informació sobre el cas.

La denúncia d’un ciutadà barceloní contra una reconeguda discoteca per discriminació racista, resta sense resposta per no aplicar-se la normativa existent. Com a associació de drets humans reclamem instruments legals eficaços per denunciar i eliminar aquestes discriminacions. L’ús del dret d’admissió amb criteris racistes és un fet recurrent, segons les denúncies rebudes al SAiD.


L’entitat SOS Racisme Catalunya va interposar el mes de juliol del 2014 una denúncia administrativa contra el local Jamboree, per haver denegat l’entrada a un ciutadà barceloní per motivació racista, incomplint així la legislació referent al dret d’admissió, recollida a la Regulació Administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. El cas ha passat d’una administració a una altra per, finalment, quedar sense resposta. «Una situació inadmissible en un cas de discriminació racista», segons portaveus de l’entitat.

Aquesta denúncia es va presentar davant la Subdirecció General d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Generalitat, organisme que regula aquest àmbit. El govern autonòmic va traslladar la denúncia a l’Ajuntament de Barcelona, ja que aquest ha assumit les competències d’inspecció i sanció dels establiments públics; però l’Ajuntament i, en concret, el Districte de Ciutat Vella (on es troba el local) va derivar el cas a l’Oficina per la No Discriminació, organisme de l’ajuntament que no té capacitat sancionadora. Davant aquesta situació d’inacció, l’entitat va decidir posar en coneixement dels fets a la Síndica de Greuges de Barcelona.

«No volem denunciar els fets per via penal. Volem que s’apliqui la normativa sancionadora existent, que regula el dret d’admissió i penalitza la discriminació per motivació racista, de gènere, d’orientació sexual, etc.» expliquen des de l’organització de defensa de drets humans. I amb aquest objectiu expressen la necessitat de dotar de les eines o instruments necessaris perquè les persones puguin denunciar la vulneració de drets i es penalitzi quan sigui necessari. Un fet imprescindible, segons l’entitat, per acabar amb les actuacions discriminatòries.

No és un cas aïllat

El Servei d’Atenció i Denúncia per a les víctimes de racisme i xenofòbia (SAiD) que ofereix SOS Racisme, va rebre durant el 2014, 8 denúncies de persones que han estat discriminades en accedir a un local d’oci.

«Aquests casos són només la punta de l’iceberg», explica Alícia Rodríguez, la responsable del servei, «moltes persones no saben que els estan vulnerant un dret i que ho poden denunciar, o, directament, prefereixen passar pàgina i deixar d’anar als locals que les discriminen». De fet, segons recull el darrer informe de l’Estat del Racisme a Catalunya, del total de casos de discriminació racista rebuts pel SAiD el 2014 (141 demandes), un 21% estan relacionats amb les discriminacions a serveis privats, on s’inseririen els casos de dret d’admissió a locals d’oci. Però d’aquestes, un 50% de les víctimes decideixen no tirar endavant, per motius diversos.

La denúncia d’aquestes discriminacions no només permet detectar les pràctiques discriminatòries que es duen a terme, si no que són un primer pas per frenar-les i eliminar-les, segons explica Rodríguez.

Una acció per detectar discriminació

Grup de participants i periodistes
Grup de participants i periodistes

Els fets van tenir lloc durant una acció de «testing night» organitzada per SOS Racisme Catalunya en coordinació amb la Federación Estatal de SOS Racismo, amb l’objectiu de detectar pràctiques racistes a discoteques de diverses ciutats de l’Estat. Aquella nit, la sala Jamboree va denegar l’entrada a tots els participants de fenotip estranger al·legant que «no estaven a la llista», però va permetre entrar els participants blancs sense mencionar cap llista ni altre requisit.

Fets molt similars es van donar a les portes de la sala Apolo i Boulevard, que van denegar l’entrada als participants d’origen equatorià, marroquí, sudsaharià o d’ètnia gitana. En canvi a la discoteca Moog i Marula Café, altres locals visitants durant l’acció, tothom va poder accedir sense problemes.

El resultat de l’acció va ser que un 37% dels locals visitats a l’Estat espanyol van denegar l’entrada o van exigir requisits diferents (cobrament entrada a locals gratuïts o entrada més cara) als de les persones de fenotip autòcton. Sent Barcelona on es donava la situació més greu, doncs 3 de 5 locals van denega-los l’entrada.

Com es va realitzar l’acció

L’acció de sensibilització testing night, es va realitzar el cap de setmana de 6 i 7 de juny del 2014 a les ciutats de Madrid, Sant Sebastià, Saragossa, A Coruña i Barcelona. En el cas de Barcelona, un grup format per cinc parelles, diversos testimonis i periodistes, van recórrer cinc locals d’oci nocturn al Centre de Barcelona (Ciutat Vella): una parella d’origen equatorià, una d’origen marroquí, una tercera d’origen sudsharià (Senegal i Camerún), una quarta parella d’ètnia gitana i una cinquena de persones catalanes no pertanyents a cap minoria. Tots vestits de la mateixa manera, sense sabates esportives, ni texans ni cap altra indumentària que pogués servir com a pretext per no deixar-los entrar. L’acció va comptar a Barcelona amb la col·laboració de Fedelatina, l’Associació Cultural de Reyes i Reinas de Catalunya-Latin Kings, Unión Romaní i l’Associació Gitana Juventut, Progrés i Igualtat.

La idea és senzilla: si cap element, llevat de les característiques físiques que mostren un origen nacional concret o una determinada ètnia, diferencia els grups participants (fenotip estranger i fenotip autòcton), la diferència de tracte entre aquests només podrà explicar-se en un principi pel fet que la decisió estigui influïda per aquestes característiques físiques i, per tant, tingui motivació racista.

Un informe publicat per la Federación estatal de SOS Racismo recull el resultat de les accions i les conclusions extretes.

Locals reincidents

Fets molt similars van succeir a les mateixes discoteques Jamboree i Apolo el 2011, quan es va realitzar una altra acció de «testing». Aleshores es va realitzar en coordinació amb la xarxa europea EGAM a 16 ciutats europees. En aquella ocasió, es va detectar actuacions discriminatòries a 7 dels 11 locals visitats a la ciutat de Barcelona.

Després de denunciar-ho públicament, els locals afectats es van comprometre a corregir les possibles actuacions discriminatòries que detectessin. Però les denúncies rebudes i els resultats de la darrera acció de «testing» demostren que no s’ha efectuat cap canvi amb voluntat antidiscriminatòria.

Més informació:

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PlaEndreça_CAT (1)
Comunicat sobre la mort de Bakary DibaTaser 2024
habitatge racisme