Search
Close this search box.

#NOTÍCIA: Dinem junts aquest cap de setmana?

Aquest dissabte 14 comença la segona edició del projecte “La família del costat“, que té l’objectiu d’apropar veïns i veïnes de diferents cultures. Un àpat és l’excusa per crear un context idoni per conèixer l’altre i desmuntar tòpics i prejudicis. L’acció, que ja es va celebrar amb èxit al districte d’Horta-Guinardó, es repeteix ara als barris de Sagrada Família i Sant Antoni, per continuar els propers mesos fins al juny, a Sant Martí i Sants. Totes les persones interessades a participar-hi, com a família amfitriona, convidada o com a dinamitzador/a, podeu apuntar-vos per les properes sessions.

SOS Racisme Catalunya, al costat d’entitats i agents comunitaris de la ciutat de Barcelona, impulsem del març al juny el projecte La Família del Costat a la ciutat de Barcelona, amb el suportde l’Ajuntament. La iniciativa pretén fomentar les relacions veïnals i la cohesió social a partir d’àpats entre veïns i veïnes d’orígens culturals diversos.
Es tracta de posar en contacte persones que tot i viure al mateix barri (a la mateixa escala de veïns, al carrer del costat, al barri…), no tenen cap contacte. A partir de facilitar un àpat entre les respectives famílies participants, es pretén crear un espai per al coneixement mutu, desmuntar tòpics i estereotips vinculats a la diversitat cultural i fer que veïns i veïnes comparteixin allò que tenen en comú.
Tot i que el projecte s’adreça a tota la ciutadania de Barcelona, s’han prioritzat tres districtes de la ciutat, on la iniciativa s’impulsa de la mà d’entitats, serveis i agents comunitaris. Si a final del 2014 es va fer la primera edició del projecte al districte d’Horta-Guinardó, ara és el torn dels districte de l’Eixample (març-abril), Sants-Montjuïc (abril) i Sant Martí (juny).
De l’espai públic al privat
«La novetat de la iniciativa és que es pretén treballar per les relacions veïnals i l’antiracisme fent un pas important respecte altres projectes, passant de l’espai públic al privat», afirma una de les portaveus del projecte, Mar Carrera. És el repte de La Família del Costat, un format que ja s’ha fet durant tres edicions a SOS Arrazakeria de Guipúscoa, al País Basc.
 
Entitats implicades, la clau
En la fase del projecte que s’impulsa al 2015, es fa molt més èmfasi en la participació de les entitats, serveis i agents dels barris implicats. Als barris de Fort Pienc i a Sant Antoni, per exemple, s’ha aconseguit la implicació del projecte d’integració XEIX, que treballa amb les comunitats xineses i pakistaneses des d’un punt de vista comercial, educatiu, cultural i social. L’ONG De veí a veí, Sant Antoni Comerç, el Cordill i el Pla Comunitari de Sagrada Família també són altres agents que estan mobilitzant el projecte al Districte de l’Eixample. A Sants Montjuïc, s’està treballant amb el Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta i a Sant Martí, s’hi està implicant el Pla de Desenvolupament Comunitari del Poblenou.
«Famílies» per a tots els gustos
El concepte de “família” que abraça el projecte és totalment ampli:una família són una, dues, tres persones, parelles homosexuals, heterosexuals, famílies monomarentals o monoparentals, avis, àvies, amics, amigues.
Recepta La família del costatReceptes col·laboratives
El web de Lafamiliadelcostat.cat servirà per compartir les receptes dels àpats previstos, així com les fotografies dels i les comensals. A més, tant a Instagram #familiadelcostat com al Facebook de La Família del Costat es penjarà el resultat visual de les trobades veïnals.
Com apuntar-s’hi?
Hi ha dues maneres de participar al projecte, com a famílies participants i com a dinamitzadors/es. Per apuntar-s’hi, es pot contactar directament amb SOS Racisme o omplir un el formulari corresponent al web: el formulari de les famílies (http://www.lafamiliadelcostat.cat/index.php/seu-a-taula/organitza-un-dinar) i el formulari dels i les dinamitzadors/es (http://www.lafamiliadelcostat.cat/index.php/seu-a-taula/k2-information/vine-com-acompanyant).
SOS Racisme es posa en contacte amb els participants per explicar tots els detalls. Fins a l’abril hi ha temps per apuntar-s’hi, però és recomanable fer-ho a partir de ja.
Un projecte de ciutat
El projecte La Família del Costat, que té per lema «Barcelona, casa de tothom», compta amb el suport del programa Barcelona Interculturalitat, de l’Ajuntament de Barcelona. Per veure’n resultats, accediu al video del projecte o podeu conèixer un dels participants dels dinars d’Horta, el programa de TV3 Tot un món va dedicar un programa al projecte.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

anarquia
3catBarraques vivenda
AgraimentsPolifaGenocidis