#NOTÍCIA: “L’internament al CIE priva el dret a la llibertat per simple comoditat de l’administració”

Crònica de la 3a sessió de treball del  Grup sobre CIEs del Parlament de Catalunya, redactada per Tanquem els CIES.
Ahir, dia 12 de març es va celebrar la tercera sessió de compareixences del Grup de Treball de Revisió del Model dels CIEs, de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya.
 
Els experts convidats en aquesta sessió van ser el Fiscal Delegat d?Estrangeria de Catalunya, Sr. Fernando Rodríguez Rey, i el Sr. José M. Sánchez Tomás, professor titular de Dret Penal de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i lletrat del Tribunal Constitucional.
 
En la primera compareixença, a càrrec de Rodríguez Rey, es van exposar i explicar les funcions que exerceix el Ministeri Fiscal en relació als internaments al CIE i al control i supervisió del seu funcionament, juntament amb les labors atorgades als Jutges de control. 
El compareixent va declarar que la situació dels CIEs és molt millorable, si bé des d?una perspectiva evolutiva, el Fiscal va considerar positives les millores que s’hi han produït. En aquesta línia crítica, va fer un anàlisi del Reial Decret 162/2014, pel que s’aprova el reglament de funcionament y règim interior dels centres d’internament d’estrangers, considerant-lo “parco, incompleto y de mala calidad normativa“, destacant a més que no garanteix els Drets Fonamentals i que és gràcies a les resolucions dels jutges de control de tot d’Estat que s’està complementant la normativa. També va recordar que el Tribunal Suprem, en una sentència recent, ha anul·lat quatre articles d’aquest Reglament per considerar-los contraris a la Directiva de retorn i a la Constitució espanyola.
 
El segon compareixent, el professor Sánchez Tomás, va iniciar la seva exposició qüestionant la constitucionalitat dels CIEs i destacant l’excepcionalitat, tant dels internaments als CIEs, com de les expulsions forçoses, en el marc de la Llei d’estrangeria i com aquesta excepcionalitat ha acabat convertint-se en la norma. En aquest sentit, va destacar les 6.580.000 de sol·licituds d’identificació realitzades durant l’any 2013 per part dels diferents cossos de policia estatals, denotant així les identificacions basades en perfils ètnics o de raça.
Sánchez Tomás va destacar també la problemàtica referent a que la gestió dels CIEs recaigui exclusivament en mans policials, sense que existeixi una gestió assitencial o social i en les deplorables condicions de vida. El lletrat va deixar de manifest que els progressos i millores ocurregudes en aquest àmbit han estat gràcies al gran esforç de la societat civil i de les organitzacions no governamentals. Així mateix, va fer èmfasi en la banalització que es fa de la privatització de la llibertat d‘alguns ciutadans.
 
El professor fou rotund a l’hora de manifestar que si els CIEs es tanquessin demà mateix i deixessin d’existir no hi hauria repercussió negativa a la societat i no es produiria cap canvi en les polítiques migratòries.
 
La Campanya Tanquem els CIEs valora molt positivament la jornada d’ahir, ja que es van exposar de manera clara els arguments i mecanismes pel tancament de tots els CIEs existents a l’Estat espanyol, la qual cosa fou recollida i tenida en compte per la major part de grups parlamentaris allà presents.
La tercera sessió de compareixences està prevista pel 9 d?abril, en la que intervindran altres veus expertes en la matèria. En la quarta, i en principi última sessió, fixada pel dia 28 del mateix mes, hi serem presents diverses organitzacions civils, entre les quals SOS Racisme, la Fundació Migra Studium i Tanquem els CIE.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes