#NOTÍCIA: El PP pronuncia un discurs racista alertant que la immigració “massiva i il•legal” pot deteriorar la convivència

El Partit Popular ha protagonitzat un #misto electoral de la campanya per les eleccions del proper 25 de maig referint-se a temes com ara la immigració, la convivència i les fronteres. En un acte de campanya realitzat a Badalona, acompanyat de l’alcalde Xavier Garcia Albiol (PPC),  el Ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (PP), ha alertat que si es produïa una immigració “massiva i il·legal” cap a l’Estat, que no es s’afrontés amb “polítiques migratòries des de la responsabilitat” i amb el suport de la Unió Europea, es podria generar un “profund deteriorament de la convivència”. (La Vanguardia)
 
[contraargumentació] En una campanya força centrada en les relacions entre l’Estat espanyol i Catalunya i les tensions bipartidistes, el PP no ha desestimat l’opció de recordar un dels seus temes estrella, la suposada “immigració il·legal”, en una mostra de desconeixement de la normativa vigent, ja que el fet de no tenir documentació en regla és una falta administrativa i no un delicte i per tant és més correcte dir-ne “immigració en situació irregular”. A més, els dirigents del PP han fet menció a l’adjectiu “massiu” atribuït a immigració, sense precisar xifres amb fonts verificables.
 
Díaz ha recordat que hi ha “milers i milers i milers de persones que es troben al Marroc de forma il·legal i pretenen entrar il·legalment, i Espanya no té perquè ni pot afrontar en solitari això”. Segons el ministre, el suposat “fenomen” l’ha d’afrontar la UE en base als principis de “solidaritat i responsabilitat compartida”, perquè segons ha dit, seria “profundament injust” que l’Estat espanyol ho hagués d’assumir, tenint en compte que no ha generat les “desigualtats injustes que es continuen produint als països d’origen” de la immigració, com a l’Àfrica sudsahariana, ni tampoc els els conflictes derivats de la Primavera Àrab.
 
L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia-Albiol, també al mateix acte de campanya, s’ha mostrat  “indignat” pels “discursos des de la demagògia i els plantejaments absolutament fàcils però totalment irreals”, així com alguns polítics que segons ell es dediquen a donar lliçons de política social o sobre quines mesures humanitàries s’han d’adoptar.
“Aquests que donen llicons de bonisme, els que diuen que hem d’acceptar tothom, independentment que entrin en situació irregular, m’agradaria que cedissin voluntàriament els seus recursos, sous o pensió per cobrir aquests recursos. No conec ningú que hagi renunciat a la seva nòmina en favor de tres persones que vinguin de fora, i ells visquin amb allò bàsic”, ha criticat.
[contraargumentació] Tant Fernández Díaz com Garcia-Albiol han demostrat la capacitat d’apropiació de termes com ara “solidaritat”, “desigualtats”, “injustícia” o “ajut humanitari”, amb unes connotacions prou diferents als que usarien els agents que es dediquen a la cooperació internacional o a les polítiques socials. És d’agrair que es preocupin per les “desigualtats” que assolen els països del Sud, encara que ho facin sense recordar les implicacions –i responsabilitats- dels països del Nord en aquests fets històrics. També cal reconèixer que facin propostes per assegurar la “solidaritat” cap a les persones en situació irregular.
 
En resum, l’acte del PP va servir per fer reviure uns temes i posicionaments que estan força absents de la campanya de les eleccions del proper #25M, molt més centrada en la rivalitat PP-PSOE i en l’eix Catalunya-Espanya. Sense anar més lluny, al propi acte de Badalona, Díaz va referir-se a les tensions al voltant de la consulta del 9N: “És dramàtic que Catalunya, terra d’acollida, que s’ha fet a partir del mestissatge i que no ha preguntat a la gent d’on venia, hagi arribat a aquests graus de divisió i confrontació en el seu si.” (Nació Digital)
En aquesta campanya, el PP sembla estar al centre de les polèmiques: l’exemple més clar va ser el #misto masclista del candidat del PP a les europees, Miguel Arias Cañete, quan es va atrevir a  afirmar: “un debat polític entre un home i una dona és “molt complicat perquè si l’home demostra superioritat intel·lectual dóna una impressió masclista davant una dona indefensa” (Europapress).
És a destacar que l’acte de campanya amb Fernandez Diaz tingués lloc a la ciutat de Badalona, el feu que Xavier Albiol va obtenir després d’uns comicis locals, al 2011, on el polític va utilitzar la immigració com a “arma electoral”. Com asseguren algunes entitats del municipi, des d’aleshores, l’alcalde ha omès els suposats problemes que se li feien evidents al 2011 en relació als col·lectius estrangers a la ciutat. Curiosament fins l’arribada d’una nova campanya electoral.


Vols saber més sobre els discursos polítics en campanya electoral?
1- Segueix el web l’OPRAX, Observatori de Polítiques Racistes i Xenòfobes, de SOS Racisme Catalunya, un espai de monitoratge i visualització del racisme i la xenofòbia als municipis catalans que ens permet fer un seguiment acurat de la campanya electoral a través de dos espais:

2- Segueix la campanya “No votis injustícia”  #novotisinjusticia engegada per més d’una vintena d’entitats catalanes preocupades per l’avenç del discurs de l’odi; amb l’objectiu de sumar esforços per frenar el vot xenòfob a les properes eleccions www.novotisinjusticia.com
Què més puc fer?
Difón la campanya dels Mistos electorals a les xarxes socials: comparteix o repiula els mistos que publiquem al web de SOS Racisme als teus perfils de Facebook i Twitter (#mistos #25M).
 
Per més informació podeu contactar:
Alba Cuevas o Mar Carrera: 93 301 05 97 i 636 248 621
www.sosracisme.org

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

1
PlaEndreça_CAT
PortadaRacismeXarxes