Avui hem conegut gràcies a eldiario.es i @desalambre un cas flagrant de vulneració de drets: la policia manté retinguda una dona al CIE d’Aluche i fins i tot intenta expulsar-la, tot i saber que està embarassada de risc. Una acció que atempta contra els drets humans i fins i tot va en contra de les directrius del Govern.
No ens falten motius per perseverar en la lluita contra els Centres d’Internament, però casos com aquest ens empenyen encara més en la denúncia i el treball pel seu tancament definitiu. Amb aquest objectiu es va celebrar el darrer cap de setmana una trobada d’organitzacions de defensa dels drets humans i lluita contra els CIE a nivell estatal. Us relatem breument com va anar.
El passat dissabte 3 d’octubre vam participar en una reunió de caràcter estatal en la que treballàvem al voltant de plantejar una estratègia d’incidència conjunta per pressionar pel tancament dels Centres d’Internament per a persones Estrangeres.
Aquesta convocatòria la vam preparar de manera coordinada des de Catalunya, les tres entitats que hem estat al capdavant de la campanya Tancarem el CIE de Barcelona: la Fundació Migra Studium, Tanquem els CIEs i SOS Racisme Catalunya.
Per què aquesta trobada?
Des de la campanya Tancarem el CIE de Barcelona estem molt satisfetes dels resultats del procés d’incidència política a Catalunya: tant la mobilització social com el treball al Parlament que ha culminat en una resolució en la qual s’insta al tancament dels CIE.
No som il·luses i som conscients de les limitacions d’aquesta moció, així com també de que ens queda molta feina per fer, per tancar els CIEs i també per forçar un canvi de paradigma davant els moviments migratoris.
Estem convençudes que la capacitat real d’incidir serà molt més gran si va de la mà d’altres experiències semblants en altres territoris de l’Estat. I, en aquest sentit pensem que el marc de la campanya de les eleccions generals, del pròxim mes de desembre, pot ser idoni per visibilitzar aquesta lluita i fer pressió.
La trobada de dissabte va ser un bon espai d’intercanvi d’experiències, anàlisi de la situació i les realitats diverses dels territoris que van participar: Madrid, València, Donosti, Iruña, Catalunya; i una bona oportunitat que vam saber aprofitar per marcar una agenda conjunta pels propers mesos. El camí és llarg, però arribarem a tancar els CIEs, a derogar la llei d’estrangeria i construir plegades una societat justa, democràtica i lliure de racisme.